Svijet
0

Daily Telegraph: Papina "historijska" posjeta Auschwitzu

FENA
Boravak pape Benedikta XVI u nekadašnjem nacističkom logoru Auschwitzu predstavlja krunu dugoga procesa pomirenja između njegove domovine Njemačke i Poljske, ocjenjuje u ponedjeljak Daily Telegraph u jednome od svojih redakcijskih komentara.

Posjeta Auschwitzu je potez od dubokoga historijskog značaja, navodi Daily Telegraph. List također ocjenjuje da papa Benedikt, šest mjeseci nakon što je postao poglavar Crkve, polako izlazi iz sjenke svoga prethodnika Ivana Pavla Drugog.

Poglavar Rimokatoličke crkve okončao je u nedjelju četverodnevni boravak u Poljskoj posjetom nekadašnjem nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau, u kojem je tokom Drugoga svjetskog rata stradalo više od milion ljudi.

Papa, koji je porijeklom iz Njemačke, osobno je insistirao da posjeti Auschwitz, gdje se na svom maternjem jeziku molio za mir. Rekao je da je svakom kršćaninu, a posebno Nijemcu, teško govoriti na mjestu na kojem su se dogodile takve strahote.

"Na ovome mjestu riječi gube smisao, na kraju ostaje samo mrtva tišina, tišina kojom se zapravo iz srca Bogu postavlja pitanje - zašto se, Gospode, nisi oglasio, zašto si dozvolio sve ovo?" - rekao je papa Benedikt XVI.

On je dodao i da "naša molitva predstavlja apel za praštanje i pomirenje i apel Bogu da ne dozvoli da se nešto slično ponovi u budućnosti".

Papina molitva bila je prvi slučaj da se on tokom posjete Poljskoj javno oglasio na njemačkom jeziku. Pred njegov odlazak u Auschwitz bilo je pitanja, čak i kontroverzi oko toga da li će u nekadašnjem logoru govoriti na njemačkom.

Benedikt XVI se u Auschwitzu susreo s preživjelim logorašima, a po krugu nekadašnjeg logora se na osobno insistiranje kretao pješice, iako je bilo predviđeno da ide automobilom.