Svijet
0

Daily Telegraph od afričkih zemalja traži reakciju

FENA
Najzastupljenija međunarodna tema na stranicama londonske štampe u ponedjeljak su predsjednički izbori u Zimbabveu koje, nazivajući ih lažnima, Daily Telegraph smatra povodom da od afričkih zemalja zatraži reakciju.

Ima li se u vidu zavisnost Zimbabvea od susjednih država, kada je riječ o snabdijevanju naftom i strujom, kratkotrajne i precizno usmjerene sankcije, uključujući i zapljenu imovine vodećih ličnosti režima, mogle bi, procjenjuje Daily Telegraph, odigrati ključnu ulogu u slabljenju stiska u kojem diktator drži zemlju.

Rizik je, priznaje list, da bi takva akcija mogla pogoditi ljude kojima bi trebalo da pomogne. Ali hrabri građani Zimbabvea, od kojih su mnogi izlaskom na izbore u petak iskazali prkos Mugabeovoj terorističkoj taktici, mogli bi zaključiti da je to visoka cijena koju su spremni platiti, zaključuje Daily Telegraph.

The Independent pak primjećuje kako će Robert Mugabe pokušati da na samitu Afričke unije u Egiptu utiče na afričke lidere da priznaju njegovu izbornu pobjedu.

Ako samit dopusti da krvlju natopljena šarada Mugabeovih izbora prođe neopaženo, nade za demokratski razvoj Crnog kontinenta radikalno će biti umanjene.

Ukoliko pak sastanak u Sharm el-Sheikhu uskrati Mugabeu smokvin list legitimiteta za kojim žudi, njegov režim će biti doveden u neugodan položaj i prinuđen na defanzivu.

Još uvijek nije kasno da se očuva nešto od izblijedjelog napretka Zimbabvea i spriječi daljnje propadanje te zemlje u beznadežan haos. To će međutim, smatra Independent, zavisiti od brzine Mugabeovog odlaska s političke scene.

Ako ga samit u Egiptu razočara, taj dan bi mogao uslijediti brže nego što se misli. Afrička unija stoga mora učiniti pravu stvar, smatra londonski list.