{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daily Telegraph o Blairu: "Nije iskoristio uticaj na Busha"

F
27.6.2007. u 17:00
0
0
Daily Telegraph o Blairu: "Nije iskoristio uticaj na Busha"
0
Daily Telegraph o Blairu: "Nije iskoristio uticaj na Busha"
Foto: AP
Na naslovnicama londonske štampe u srijedu su Tony Blair i Arnold Schwarzenegger, guverner američke države Kalifornije, bivši glumac koji je bio među posljednjim posjetiocima rezidencije u Downing Streetu broj 10 prije nego što se iz nje Blair danas iseli.
Tabloid The Sun donosi autorski članak američkog predsjednika Georgea W. Busha koji odaje priznanje Blairu te odbacuje komentare da je on bio njegova pudlica i navodi da je to bio partnerski odnos jednakih.

Listovi najavljuju da se Blair povlači ne samo s položaja premijera nego i iz parlamenta, odnosno da više neće biti ni poslanik.

Dnevnici Financial Times i The Independent njegovu odluku da ode i iz parlamenta povezuju sa spekulacijama da će biti imenovan za posebnog izaslanika bliskoistočnog kvarteta za izraelsko-palestinski mirovni proces.

Financial Times navodi i da bi Blair novu dužnost trebalo da preuzme odmah i da će otprilike jednom mjesečno putovati u Jerusalem.

Independent međutim bilježi da Rusija, koja uz Ameriku, Evropsku uniju i Ujedinjene nacije čini kvartet, još uvijek nije dala zeleno svjetlo za Blairovo imenovanje.

The Times se u redakcijskom komentaru osvrće na ocjene da Blair zbog uloge koju je imao u ratu u Iraku nije pogodna osoba za bliskoistočnog izaslanika. Takve primjedbe su po ocjeni lista besmislene jer Irak nema nikakve veze s izraelsko-palestinskim sukobom.

Za izaslanika je važno da uživa povjerenje velikih sila, da je upućen u probleme na terenu i da su i izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas voljni da s njim sarađuju. Blair sve te uvjete ispunjava, zaključuje Times.

List međutim primjećuje da je Blair do sada pokazao kako je dobar u utvrđivanju generalnog pravca djelovanja, ali da nije toliko uspješan kada je riječ o detaljima, odnosno o rješavanju sitnih problema, a da će trajni mir između Izraela i Palestinaca zahtijevati da budu riješene stotine takvih sitnih problema.

Otočni dnevnici su naslijeđe Tonyja Blaira detaljno analizirali još kada je on najavio odlazak s položaja, ali se konzervativni Daily Telegraph još jednom vraća tome pitanju. Tako mnogo je obećao a tako malo ostvario, konstatira list u redakcijskom komentaru.

Autor se između ostalog osvrće na Blairove vojne intervencije i ocjenjuje da su u slučaju Kosova i Sijera Leonea one bile uspješne, ali da se Irak pretvorio u noćnu moru.

"Njegova odluka da podrži Georgea W. Busha bila je ispravna jer je naš odnos s Amerikom ključni element naše vanjske politike. Blair međutim nije iskoristio nesumnjivi uticaj na Busha da se izbori za bolji plan za Irak nakon okupacije, i to je njegova ključna pogreška", ocjenjuje Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: