Svijet
0

"Daily Telegraph": NATO - opasne podjele

FENA
Britanski Daily Telegraph u redakcijskom komentaru povodom početka samita NATO-a u Rigi ustvrdio je u utorak da je Alijansa rijetko kada u svojoj 57-godišnjoj historiji bila toliko krhka kao danas.

Podjele između takozvane stare Evrope i Americi naklonjenih članica, zbog kojih je Washington bio toliko bijesan uoči invazije Iraka, i dalje traju.

Takav bi raskol mogao biti veoma opasan, tvrdi Daily Telegraph. Neki čak tvrde da u ovome posthladnoratovskom svijetu NATO više nema nikavu funkciju, što je daleko od istine.

Rusija svojim energetskim izvorima sve čvršće Evropu drži u šaci, pa bi demokratije na Zapadu trebalo da budu na oprezu. Bivše komunističke države, koje tako dobro poznaju rusku sposobnost zaplašivanja, zato su i najsnažnije pristalice NATO-a, zaključuje uvodničar Daily Telegrapha.

The Times piše da da bi ozbiljnost koju su u odnosu prema NATO-u, prije svega povodom izdvajanja vojnika za operaciju u Afganistanu, pokazali nove članice Saveza, poput Poljske, Mađarske i baltičkih zemalja, trebalo da posrami veće, bogatije i starije članice.

Od pada komunizma NATO ulaže napore da se definira kao snaga za očuvanje regionalne stabilnosti, kako u Evropi, tako i šire - naprimjer u Afganistanu.

No, nove članice Saveza, primjećuje Times, i dalje cijene NATO zbog njegove prvobitne uloge - štita od sovjetske agresije.