Svijet
0

Daily Telegraph: Musharraf u golemim problemima

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Glavna međunarodna tema britanskih dnevnika u petak je situacija u Pakistanu gdje predsjednik Pervez Musharraf ima ozbiljnih problema. Dopisnik Daily Telegrapha izvještava da se uticaj Perveza Musharrafa u Pakistanu smanjuje praktično iz sata u sat, uspoređujući ga sa Snješkom Bijelićem koji se topi na proljetnom suncu.

The Guardian primjećuje da je lista izazova s kojima se on suočava prilično duga i spominje neke od njih. U oblasti Waziristan u toku je pobuna koju podržavaju pripadnici Al-Qaide; islamski ekstremisti su širom zemlje krenuli u kampanju samoubilačkih napada, ali možda je najozbiljni izazov za Musharrafa činjenica da više ne kontrolira sudstvo.

The Times kao i drugi dnevnici navodi da je predsjednik s najbližim saradnicima namjeravao u četvrtak proglasiti vanredno stanje, ali da je odustao jer su se toj ideju suprotstavili ne samo njegovi sve glasniji kritičari kod kuće nego i američka državna tajnica Condoleezza Rice s kojom je 15 minuta razgovarao telefonom.

Times u redakcijskom komentaru objašnjava da bi pakistanskom predsjedniku vanredno stanje omogućilo ne samo da privremeno preuzme veća ovlaštenja nego i da odgodi parlamentarne izbore koji treba da se održe do kraja godine.

Musharraf želi da ga postojeći saziv parlamenta izabere za predsjednika na još pet godina i dozvoli mu da istovremeno ostane i na čelu vojske. Ako bi bio izabran novi parlament, onda bi takve odluke trebalo da budu potvrđene, objašnjava Times razloge zbog kojih bi pakistanskom predsjedniku odgovaralo da se izbori odgode.

List ocjenjuje da je glavni uzrok postojeće krize predsjednikovo odbijanje da se povuče s mjesta načelnika generalštaba pakistanske vojske. On smatra da se jedino ako ostane i predsjednik i načelnik generalštaba, može uspješno boriti s islamskim ekstremistima, piše u Timesu.