Svijet
0

"Daily Telegraph": Mirovnjaci UN-a siluju djecu na jugu Sudana

FENA
Pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih nacija raspoređeni na jugu Sudana siluju i zlostavljaju djecu od kojih najmlađa imaju samo 12 godina, tvrdi u srijedu britanski dnevnik Daily Telegraph.

Deset hiljada plavih kaciga upućeno je na jug Sudana prije dvije godine kako bi pomoglo obnovi te oblasti nakon građanskog rata koji je trajao 23 godine.

Prema saznanjima britanskog lista, seksualno zlostavljanje djece počelo je tada, a za te tvrdnje list se poziva na svjedočenja dvadesetero djece, nalaze sudanske vlade i na izvještaj UNICEF-a iz jula 2005. godine.

Centar te navodne kupovine seksualnih usluga maloljetnika je regionalni glavni grad Džuba, a žrtve su pripadnici "izgubljene generacije" djece čiji su roditelji poginuli u ratu, piše list.

Te tvrdnje nemoguće je potkrijepiti nalazima ljekara jer djeca zbog siromaštva i straha od njih zaziru.

Međutim, do sličnih zaključaka kao i Daily Telegraph došla je i jedna lokalna nevladina organizacija, dok okružni sudac za Džubu također tvrdi da se broj djece koja se bave prostitucijom znatno povećao od dolaska mirovnih snaga.

Daily Telegraph je ocijenio da se ova afera ispriječila namjerama novoga generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona da mirovne snage uputi u sudansku oblast Darfur, gdje već duže vrijeme vlada humanitarna kriza zbog djelovanja arapskih džandžavid milicija.