|

Daily Telegraph: Britanija kao "špijunska država"

Daily Telegraph: Britanija kao "špijunska država"
0
F
FENA
2.11.2006. u 12:00
0
komentara
0

dijeljenja
Daily Telegraph: Britanija kao "špijunska država"
Svi britanski listovi izvijestili su u četvrtak o novom istraživanju u kojem se zaključuje da je Velika Britanija među zemljama koje najviše špijuniraju svoje građane.
Daily Telegraph piše da se Britanija pretvara u zajednicu u kojoj "veliki brat", tj. vlasti "rutinski snimaju, prate i bilježe aktivnosti svojih građana od kolijevke pa do groba".

U pozadini tako slično dramatičnih izvještaja i u drugim listovima su podaci da je vlada, "vučena borbom protiv terorizma i kriminala" i tehnološkim napretkom, ozbiljno ugrozila pravo svojih građana na privatnost.

Daily Telegraph piše da u Britaniji postoji više od 14 miliona sigurnosnih kamera - obični Britanac je snimljen i do 300 puta dnevno - baza podataka s DNK uzorcima više od četiri miliona ljudi, te sistemi kojima ne samo vlasti već i privatne kompanije sakupljaju podatke o ljudima prateći njihovu upotrebu mobilnih telefona i kreditnih kartica.

"Britanija je na dnu svetske rang-liste zaštite prava na privatnost, u društvu s Rusijom i Kinom, kao država u kojoj je "nadzor nad građanima postao endemska pojava", navodi Daily Telegraph rezultate jednog istraživanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.