Svijet
0

Daily Telegraph: Britanija kao "špijunska država"

FENA
Svi britanski listovi izvijestili su u četvrtak o novom istraživanju u kojem se zaključuje da je Velika Britanija među zemljama koje najviše špijuniraju svoje građane.

Daily Telegraph piše da se Britanija pretvara u zajednicu u kojoj "veliki brat", tj. vlasti "rutinski snimaju, prate i bilježe aktivnosti svojih građana od kolijevke pa do groba".

U pozadini tako slično dramatičnih izvještaja i u drugim listovima su podaci da je vlada, "vučena borbom protiv terorizma i kriminala" i tehnološkim napretkom, ozbiljno ugrozila pravo svojih građana na privatnost.

Daily Telegraph piše da u Britaniji postoji više od 14 miliona sigurnosnih kamera - obični Britanac je snimljen i do 300 puta dnevno - baza podataka s DNK uzorcima više od četiri miliona ljudi, te sistemi kojima ne samo vlasti već i privatne kompanije sakupljaju podatke o ljudima prateći njihovu upotrebu mobilnih telefona i kreditnih kartica.

"Britanija je na dnu svetske rang-liste zaštite prava na privatnost, u društvu s Rusijom i Kinom, kao država u kojoj je "nadzor nad građanima postao endemska pojava", navodi Daily Telegraph rezultate jednog istraživanja.