Svijet
0

Daily Telegraph: Bilo bi djetinjasto ne poželjeti Bushu dobrodošlicu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi londonski dnevnici u ponedjeljak opširno pišu o oproštajnoj posjeti američkog predsjednika Georgea W. Busha Velikoj Britaniji.

Daily Telegraph smatra da bi bilo djetinjasto ne poželjeti mu dobrodošlicu. Možda nam nije bilo lako s njim kao saveznikom, piše ovaj dnevnik, ali nema sumnje da nam je bio saveznik.

Lako bi bilo sastaviti listu zamjerki na račun odlazećeg američkog lidera, nastavlja list, ali bez obzira na sve svoje mane, George Bush nikada nije bio nelojalan ili nezahvalan. Kada mu je Britanija podnosila specifične zahtjeve - u pogledu saradnje s UN-om, oko bliskoistočnog putokaza ka miru ili Sjeverne Irske - rado ih je ispunjavao.

Ove novine su se, istina, protivile većini zahtjeva koje mu je Tony Blair postavljao, ali za to ne možemo da krivimo američkog predsjednika, dodaje Daily Telegraph.

Osim toga, na vojnome i obavještajnom planu, pa čak i u pogledu nuklearne tehnologije, Amerika i Britanija uživaju stepen saradnje kakav ne postoji ni u jednom drugom bilateralnom odnosu.

Svaka zemlja, baš kao i svako od nas, može imati teške prijatelje, ali istrajavanje je suština svakog prijateljstva. A uza sve svoje mane, predsjednik Bush nam je uvijek bio prijatelj, podvlači Daily Telegraph.

Ton komentara u dnevniku The Guardian je potpuno suprotan.

George Bush ostaje na dužnosti još punih sedam mjeseci, ali evropske zemlje koje je posjetio u okviru svoje oproštajne turneje već se okreću njegovom nasljedniku. To ima i svoju pozitivnu stranu, konstatira Guardian: sama pomisao na odlazak Busha dovoljna je da popravi raspoloženje. Ali ispravljanje grešaka počinjenih tokom proteklih osam godina je mač sa dvije oštrice.

Evropski lideri nisu se baš proslavili kada mu je trebalo pružiti otpor dok je bio na vrhuncu moći. Okretali su glavu ili su ga, kao Britanija, otvoreno podržavali, a da pritom nisu uspjeli izvršiti ni najmanji uticaj na njegovu politiku.

Dugačak je spisak grešaka predsjednika Busha, ali je jednako neslavan način na koji su mnoge evropske države klonirale njegovu politiku, piše u Guardianu.

Sunday Times i The Observer su se na naslovnicama u nedjelju osvrnuli na poruke koje će američki predsjednik Bush tokom posjete Britaniji uputiti ovdašnjim zvaničnicima.

"Uhvatite Bin Ladena prije nego što odem s položaja", prenosi Sunday Times naređenje predsjednika Busha obavještajnim i odbrambanim izvorima u Washingtonu i Londonu, koji potvrđuju da je u toku obnovljena potraga za liderom Al-Qaide.

Specijalne američke i britanske jedinice prvi put učestvuju u operacijama izvan granica Afganistana, u nepristupačnim područjima sjevernog Pakistana, gdje se, kako obavještajni izvori vjeruju, krije Bin Laden.

Observer prenosi Bushovo upozorenje britanskom premijeru Brownu da ne planira skoro povlačenje britanskih vojnika iz Iraka, a u intervjuu uoči posjete američkog predsjednika Londonu iznosi i njegovo neslaganje s Brownovim planom o razgovorima u vezi sa spuštanjem cijena nafte.

Bushovi oštri komentari na račun premijera Browna su u očitoj suprotnosti s njegovim pohvalama na račun Tonyja Blaira, s kojim za ponedjeljak ima dogovoren zajednički doručak, prije zvaničnih razgovora u Downing Streetu.

Američki predsjednik u intervjuu Observeru ističe da Blair nikad nije bio njegova "pudlica", već lider koji je dijelio njegovo viđenje svijeta i i "idelološke borbe" koja se u njemu vodi.

Independent prenosi i da je posjeta predsjednika Busha Londonu izazvala velike probleme za putnike i osoblje na Heathrowu - on je naime insistirao da sa svojim brojnim osobljem sleti na ovaj, umjesto na kao što je to uobičajeno vojni aerodrom, da bi što prije stigao u centar Londona.