Svijet
0

Daily Telegraph: "Antidemokratska" EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Konzervativni Daily Telegraph svoj urednički komentar u utorak posvećuje irskom referendumskom odbijanju Lisabonskog ugovora i primjećuje da Evropska unija načinom na koji reagira otkriva svoju "antidemokratsku prirodu".

Dnevnik oštro kritizira zvaničnike britanske vlade koji su ispočetka podržali odluku irskih glasača, da bi potom saopćili da će Lisabonski ugovor u Britaniji biti ratificiran, a da Ircima preostaje da se sami vade iz sosa u koji su upali, drugim riječima - da se predomisle.

I Berlin i Pariz su, nastavlja Daily Telegraph, nezahvalnoj Irskoj u međuvremenu poručili da će zbog načina na koji je presudila završiti na evropskim marginama.

Kada su glasači u Francuskoj i Holandiji 2005. godine odbacili evropski ustav, nije bilo ovakvog zlokobnog glupiranja - prihvaćeno je da je ustav mrtav.

Sada nam se na neukusan način poručuje da je odluka velikih i moćnih zemalja jedno, a malih, poput Irske, drugo, iako je donesena na demokratski način.

Sve to potvrđuje da Evropska unije nije samo nedemokratska, već da je antidemokratska tvorevina - a evropski lideri trebalo bi da se pripaze, jer pobuna je u povoju.

Nijedna politička institucija ne može biti izgrađena u demokratskom društvu bez pristanka naroda, zaključuje Daily Telegraph, koji članovima Gornjeg doma britanskog parlamenta poručuje da budu solidarni s Irskom i ne ratificiraju Lisabonski ugovor.