Riječ stručnjaka
50

Da li se periodičnom vakcinacijom može pobijediti pandemija koronavirusa

B. R.
U većini država moguća vakcinacija trima dozama (Foto: EPA-EFE)
U većini država moguća vakcinacija trima dozama (Foto: EPA-EFE)
Sagovornici lista New York Times su govorili o tome da li se periodičnom vakcinacijom protiv koronavirusa može okončati pandemija.

Za profesoricu imunologije na Univerzitetu Yale Akiku Iwasaki postoje prihvatljiviji načini za završetak pandemije od toga se ljudi vakcinišu primjera radi svakih pola godine. Kako je kazala, postoje druge strategije umjesto neprekidne vakcinacije. Među onima je koji smatraju da nije primjereno uvjeravati da se vakcinacija vrši svakih nekoliko mjeseci.

Sličnog mišljenja je i profesor imunologije na Univerzitetu Arizona Deepta Bhattacharya. Poručio je da mu se periodična vakcinacija ne čini kao dugoročno održiva strategija.

Virusolog na kalifornijskom Institutu za imunologiju La Jolla Shane Crotty je napomenuo da je trenutno vrlo teško postići da se širenje koronavirusa dugoročno zaustavi. Međutim, očekuje da će vakcine namijenjene isključivo protiv omikron soja koronavirusa, koji je zarazniji od drugih sojeva, biti mnogo učinkovitije.

Proizvođači Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson već rade na razvoju vakcina protiv omikron soja te bi prve doze vakcina mogli početi proizvoditi u sljedećih nekoliko mjeseci.

Profesor imunologije na Univerzitetu Washington u St. Louisu Ali Ellbedy smatra da je primjerenije sačekati na vakcinaciju vakcinom protiv omikron soja, nego vakcinisati se trećom dozom trenutno dostupnih vakcina.

Pojedini naučnici rade na tome da razviju vakcinu koja će biti u potpunosti učinkovita protiv koronavirusa, bez obzira na to o kojem je soju riječ.

Pojedini sugerišu da bi se trenutne vakcine, one koje se daju injekcijom, trebale kombinovati s onima u obliku spreja za nos i usta, a za koje se tvrdi da će biti učinkovitije u preveniranju zaraze. Ovako mišljenje je posljedica toga što bi vakcine u obliku spreja prvobitno djelovale na organe kroz koje virus ulazi.

Nedugo nakon što je vakcina napravljena mnogi su smatrali da nije prihvatljivo da se u razvijenim državama vakcinišu trećom dozom, dok u pojedinim državama nije počela vakcinacija ni prvom dozom. No, pojava omikron soja je mnoge nagnala da im bude prihvatljiva vakcinacija trećom dozom u bogatim zemljama.

Međutim, pojedini ne uočavaju pretjeranu korist od vakcinacije četvrtom dozom, na šta se odlučio Izrael. Ukazuju na to da se i vakcinacijom dvjema dozama smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti, piše New York Times.