Svijet
0

Da li se Belgija zaista raspada?

Sarajevo-x.com
Brisel
Brisel
Belgija je svojim ambasadama širom svijeta poslala dopis u kojem stoji "ako iko pita raspada li se naša država, recite ne". Prepucavanja stranačkih političara dovela su do medijskih špekulacija da je Belgiji došao kraj, ali čelnici su dopisom odlučili uvjeriti svoje kolege i partnere širom svijeta kako su navodi o raspadu Belgije - potpuna laž.

Mediji širom svijeta prethodnih nekoliko sedmica posebnu pažnju poklanjali su "raspadu Belgije" koja čak četiri mjeseca nakon izbora još uvijek nije formirala vladu, a neuspješni pregovori o formiranju koalicije produbili tenzije između ekonomski naprednije Flandrije i manje razvijene Valonije, prenio je u ponedjeljak Associated Press.

Prepucavanja belgijskih političara dovela su do špekulacija u medijima o mogućem raspadu Belgije, ali nakon tolike medijske pažnje, političari su odlučili svoje kolege širom svijeta uvjeriti da pred Belgijom ne predstoji nikakav raspad.

U dopisu stoji kako su "pripadnici obje etničke i jezične zajednice uvijek ulagali sve moguće napore kako bi živjeli zajedno i u miru". Nakon 177 godina zajedničkog života, potrebe zajednica možda su evoluirale, ali važno je učiniti sve potrebne mjere kako bi se suzbio bilo koji vid nasilja, stoji u dopisu.

Špekulacije da bi 177 godina staroj državi mogao doći kraj pospješila su u prvom redu zalaganja glavnoga izbornog pobjednika Yvesa Letermea iz flamanske Kršćansko-demokratske stranke za daljnje slabljenje ionako labave belgijske federalne države, ali i najnovije istraživanje prema kojem 43 posto stanovnika sjeverne Flandrije želi nezavisnost.