Problemi u EU
5

Da li pada i treći evropski komesar: Poljak Wojciechowski nije dobro prošao na saslušanju

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon Mađara Lasla Tročanjija, kojem Evropski parlament nije dao zeleno svjetlo za funkciju komesara za proširenje i politiku susjedstva Evropske komisije, jednako kao ni Rovaniju Plumbu iz Rumunije za funkciju komesara za saobraćaj, slična sudbina mogla bi zadesiti i Poljaka Janusza Wojciechowskog.

On je nominovan za funkciju komesara za agrarnu politiku EU. Kako je prenio njemački Handelsblatt, on je pod istragom zbog "pogrešnih" izvještaja o troškovima reprezentacije u vrijeme kada je bio član Evropskog parlamenta.

Navodno je ovaj političar već vratio 11.000 eura sredstava. Ipak, Odbor za poljoprivredu nije mu dao "prolaznu ocjenu" pa će morati u drugom krugu u Evropskom parlamentu pojasniti neke stvari.

Podsjetimo, Tročanji neće biti novi komesar za proširenje i politiku susjedstva Evropske komisije, jer je odbijen na parlamentarnom odboru za pravne poslove zbog mogućeg sukoba interesa.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je jučer da će diplomata Oliver Varhelji biti novi kandidat za evropskog komesara za susjedske odnose i proširenje.