NATO
0

Da li je Rusija utjecala na Kirgistan?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO je sinoć saopćio da bi bilo zabrinjavajuće ukoliko se utvrdi da je Rusija imala ulogu u odluci Kirgistana da na svojoj teritoriji zatvori američku zrakoplovnu bazu koja snabdijeva snage predvođene SAD-om u Afganistanu.

Predsjednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev je jučer u Moskvi izjavio da će baza Manas, osnovana 2001. godine s mandatom UN-a radi podrške operaciji "Dugotrajna sloboda" u Afganistanu, biti zatvorena.

Poslije susreta Bakijeva s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom saopćeno je također da će Rusija Kirgistanu dati kredit od dvije milijarde dolara, a predsjednici su potpisali memorandum o razumijevanju u vezi s razvojem ekonomske saradnje dviju zemlje.

"Ako se pokaže da je odluka Kirgistana da uskrati američki pristup Manasu rezultat ruskog angažiranja, to bi bilo zabrinjavajuće", izjavio je na brifingu portparol NATO-a James Apathurai.

Prema njegovim riječima, svako rusko miješanje bi bilo u neskladu s ponovljenim izjavama Rusije da podržava međunarodne napore u Afganistanu i njenim položajem kao člana Vijeća sigurnosti UN-a koji je odobrio mandat međunarodnim snagama.

Apathurai je najavio da će generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izraziti zabrinutost alijanse o planovima Rusije da uspostavi stalne vojne baze u otcijepljenim dijelovima Gruzije.

Scheffer i zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov treba da na konferenciji od 6. do 8. februara nastave političke kontakte koje je NATO zamrznuo poslije ruske intervencije u Gruziji prošle godine, naveo je Reuters.

Apathurai je podsjetio da su osim SAD-a bazu Manas koristile i druge članice NATO-a koje su angažirane u Afganistanu i da ona ima "važnu ulogu za te saveznike".