Svijet
0

Da li je Rumunija žrtva meteorološkog rata?

FENA
Rumunski senat pokrenuo je istragu radi provjere "naznaka" da su katastrofalne poplave od prošlog ljeta bile posljedica "meteorološkog rata koji je vodila jedna strana sila".

Kako je kazao, ta "uznemiravajuća hipoteza" iznijeta je tokom rasprava sa stručnjacima iz odjeljenja za borbu protiv grada u ministarstvu za poljoprivredu koji su naveli na zaključak da su obimne atipične kiše koje su se prošle godine sručile na Moldaviju bile posljedica "vlažnog vala upućenog s Crnog mora u tu oblast" na istoku Rumunije.

"Senatori su na pogrešan način protumačili riječi naših stručnjaka koji uopće nisu iznijeli neku takvu mogućnost", izjavio je tim povodom Adrian Tibu, glasnogovornik ministarstva za poljoprivredu.

Vođa ekstremne desnice Korneliu Vadim Tudor istaknuo je kako "vjeruje" u Karlanovu hipotezu tvrdeći da je Rumunija "zaista žrtva meteorološkog napada".

Kako je prenijela agencija AFP, on je odbio imenovati zemlje koje navodno stoje iza tog napada, ali je kazao kako bi se lako moglo raditi o "velikoj sili istočno od Rumunije, kojoj sve više smeta politika Bukurešta prema regiji Crnog mora" (Rusija).

Senatori su sebi dali dva mjeseca za rasvjetljavanje ovog pitanja.