Florence Hartmann
0

'Da li je krivično djelo iznošenje stvari koje su već poznate?'

FENA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Bivša predstavnica za štampu glavnog tužioca Haškog Tribunala Florence Hartmann ocijenila je danas da će taj sud odlukom u procesu koji se vodi protiv nje odgovoriti da li smatra da se kao krivično djelo može definirati iznošenje stvari koje su već poznate u javnosti.

"U pitanju je fundamentalni princip u vezi novinarstva i slobode izražavanja," izjavila je francuska novinarka Hartmannova.

Haški tribunal treba sutra da izrekne presudu Hartmannovoj, optuženoj za nepoštovanje suda.

Tužilaštvo Tribunala je Hartmannovu u augustu 2008. optužilo za nepoštovanje suda, jer je objelodanila sadržaj dvije povjerljive odluke žalbenog vijeća iz procesa protiv Slobodana Miloševića, donijete septembra 2005. i aprila 2006. godina.

Hartmannova je od 2000. do 2006. bila portparol bivšeg glavnog tužioca Tribunala Carle del Ponte. Suđenje Hartmannovoj je počelo 15. juna, a okončano je 3. jula završnim riječima tužilaštva i odbrane.

Tužilac je zatražio da Hartmannova bude osuđena novčanom kaznom, dok je branilac tražio da bude oslobođena jer, kako je tvrdio, navodi optužnice nisu dokazani, prenose agencije.