IFIMES
0

Da li je Janša priznao državnost Republike Srpske?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša nije dobro postupio primivši u nedjelju u Ljubljani premijera Republike srpske Milorada Dodika s kojim je razgovarao o "situaciji na Balkanu" i europskim integracijama jer je tako stvoren privid da je Dodik državnik s vanjskopolitičkim ovlastima, a ne samo čelnik entitetske jedinice međunarodno priznate BiH, ocjena je Instituta za balkanske i bliskoistočne studije (IFIMES) iz Ljubljane.

"Primivši Dodika u Ljubljani u svom kabinetu bez nazočnosti veleposlanika BiH Janša koji je predsjednik slovenske vlade i predsjedavajući Vijeća EU-a s njim je razgovarao kao s premijerom suverene države, a ne entitetskim premijerom. Janša je morao znati da je svako djelovanje Dodika na području vanjske politike protuustavno", naveo je IFIMES u izjavi za javnost u kojoj inače analizira prilike u BiH nakon što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Janša je u nedjelju nazočio polaganju kamena temeljca za gradnju pastoralnog centra Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani kojoj su prisustvovali predstavnici SPC-a, vlade Srbije i Dodik, a s Dodikom je, kako je objavio Janšin kabinet tim povodom razgovarao o prilikama na Balkanu i približavanju država u regiji Europskoj uniji.

IFIMES navodi da je Janšin potez bio izvan standardnih diplomatskih uzanci i prakse jer je tako stvoren privid da je Dodik državnik iako je samo čelnik jednog entiteta međunarodno priznate države, ali i "jedan od ključnih ljudi koji su odgovorni za nestabilnost Balkana" i čovjek koji otvoreno najavljuje raspad BiH.

IFIMES navodi da je Dodika u Ljubljani u nedjelju primio i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor, inače zastupnik u Europskom parlamentu. Istina je da je i Dodikova stranka SNSD članica Socijalističke internacionale kao i slovenski Socijalni demokrati, ali Dodik s tom internacionalom ima malo dodirnih točaka i "sličniji je ultranacionalistu i antieuropljaninu Jean Marie Le Penu", komentirao je taj susret IFIMES.