{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li je Janša priznao državnost Republike Srpske?

F
25.6.2008. u 10:15
0
1
Da li je Janša priznao državnost Republike Srpske?
0
Da li je Janša priznao državnost Republike Srpske?
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša nije dobro postupio primivši u nedjelju u Ljubljani premijera Republike srpske Milorada Dodika s kojim je razgovarao o "situaciji na Balkanu" i europskim integracijama jer je tako stvoren privid da je Dodik državnik s vanjskopolitičkim ovlastima, a ne samo čelnik entitetske jedinice međunarodno priznate BiH, ocjena je Instituta za balkanske i bliskoistočne studije (IFIMES) iz Ljubljane.
"Primivši Dodika u Ljubljani u svom kabinetu bez nazočnosti veleposlanika BiH Janša koji je predsjednik slovenske vlade i predsjedavajući Vijeća EU-a s njim je razgovarao kao s premijerom suverene države, a ne entitetskim premijerom. Janša je morao znati da je svako djelovanje Dodika na području vanjske politike protuustavno", naveo je IFIMES u izjavi za javnost u kojoj inače analizira prilike u BiH nakon što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Janša je u nedjelju nazočio polaganju kamena temeljca za gradnju pastoralnog centra Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani kojoj su prisustvovali predstavnici SPC-a, vlade Srbije i Dodik, a s Dodikom je, kako je objavio Janšin kabinet tim povodom razgovarao o prilikama na Balkanu i približavanju država u regiji Europskoj uniji.

IFIMES navodi da je Janšin potez bio izvan standardnih diplomatskih uzanci i prakse jer je tako stvoren privid da je Dodik državnik iako je samo čelnik jednog entiteta međunarodno priznate države, ali i "jedan od ključnih ljudi koji su odgovorni za nestabilnost Balkana" i čovjek koji otvoreno najavljuje raspad BiH.

IFIMES navodi da je Dodika u Ljubljani u nedjelju primio i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor, inače zastupnik u Europskom parlamentu. Istina je da je i Dodikova stranka SNSD članica Socijalističke internacionale kao i slovenski Socijalni demokrati, ali Dodik s tom internacionalom ima malo dodirnih točaka i "sličniji je ultranacionalistu i antieuropljaninu Jean Marie Le Penu", komentirao je taj susret IFIMES.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: