Neobične veze
0

Da li je grupa Wagner odgovorna za val antisemitizma u Francuskoj

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Tužitelji u Francuskoj istražuju moguću umiješanost Rusije u ispisivanje grafita s više od 200 zvijezda Davidove zvijezde na zgradama širom zemlje, nakon čega su se antisemitska djela naglo povećala.

Misteriozno pojavljivanje Davidovih zvijezda na nekoliko zgrada prošle sedmice izazvalo je zabrinutost u Francuskoj. Francuska je dom jedne od najvećih muslimanskih i jevrejskih populacija u Evropi.

Francuski tužitelji jučer su saopćili da istražuju je li za grafit možda odgovorna osoba koja uopće ne živi u Francuskoj. Policija je uhapsila muškarca i ženu, rođene u Moldaviji, koji su krajem prošlog mjeseca uhvaćeni kako crtaju Davidovu zvijezdu na zgradi u Parizu. Tužitelji su rekli da su otkrili razgovor, očito na ruskom, na telefonu para u kojem su dobili upute da poprskaju zvijezdu bojom u zamjenu za plaćanje.

Telefonska pretraga pomogla je istražiteljima da povežu par s još dvije osobe, koje su također uhvaćene kako prskaju Davidove zvijezde u Parizu, a čini se da su bile i u kontaktu s istom osobom koja je u inozemstvu, rekli su tužitelji. Dotični par, koji je napustio zemlju dan nakon istrage, bio je u pratnji još jedne osobe koja je snimila fotografije, dodali su tužitelji.

U isto vrijeme, mreža botova za koju francustki tužitelji vjeruju da je pod kontrolom ruske plaćeničke grupe Wagner promovirala je fotografije nacrtanih zvijezda na društvenim mrežama, rekao je francuski dužnosnik.

Glasnogovornik ruske ambasade u Parizu odbio je komentirati ove navode. Prvi račun koji je objavio fotografije na X-u potiče iz Rusije, dodao je dužnosnik, rekavši da je aktivnost bila posebno intenzivna na X-u i uključivala je hiljade repostova gotovo odmah nakon što su se slike prvi put pojavile.

"Bilo je potpuno umjetno", rekao je dužnosnik.

Francuske vlasti zabilježile su 1.100 antisemitskih djela tokom prošlog mjeseca i uhapsile 502 osobe, prema ministru unutrašnjih poslova Geraldu Darmaninu.

"Policiji ne nedostaju sredstva da uhapsi one koji napadaju francuske Jevreje i privede ih pravdi", rekao je Darmanin.