{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li je aktiviran američki antiraketni štit?

F
21.6.2006. u 09:45
0
0
Da li je aktiviran američki antiraketni štit?
0
Da li je aktiviran američki antiraketni štit?
Pentagon je u utorak odbio komentirati informaciju koja se pojavila u štampi o tome da je aktivirana američka antiraketna odbrana, u perspektiivi eventualne probe sjevernokorejske rakete.
"Ne izjašnjavamo se o različitim nivoima uzbune", izjavio je glasnogovornik Pentagona Eric Ruff. "Imamo ograničeni odbrambeni sistem koji je u fazi razvoja. Ali to je jedina stvar o o kojoj govorimo", kazao je on.

Kako piše dnevni list Washington Times, američki kopneni antiraketni sistem je u posljednje dvije sedmice prešao put od eksperimentalne forme do operativnog postupka.

Američki stratezi ocjenjuju da je moguće srušiti sjevernokorjesku interkontinentalnu raketu Taepodong 2, uz pomoć raketa smještenih na Aljasci i u Kaliforniji, objavile su novine pozivajući se na američke zvaničnike.

Američki sistem, koji je u začecima, zamišljen je tako da odgovori na eventualni raketni napad Sjeverne Koreje. Sastoji se od mreže satelita za uzbunjivanje, radara koji prate eventualnu neprijateljsku raketu, i komandnog centra smještenog u Koloradu i od 11 raketa za presretanje smještenih u u Fort Greelyju na Aljasci i u zračnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: