Diplomatska ofanziva
52

Da li Evropljani gube vjeru u Bidena? Pokušavaju uspostaviti kontakt s Trumpovim saveznicima

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski diplomati u Washingtonu svim silama pokušavaju uspostaviti kontakte sa saveznicima bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, koji se želi vratiti u Bijelu kuću nakon predsjedničkih izbora u novembru.

CNN je to objavio pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Prema njihovim riječima, situacija je drugačija od 2016. godine, kada nije bilo sličnih nastojanja diplomata da uspostave kontakt s Trumpovim timom, jer su mnogi pogrešno očekivali da će republikanca na izborima poraziti demokratkinja Hillary Clinton.

Napori da se zaštiti NATO i osigura podrška Ukrajini

Prema CNN-u, sastanci između Trumpovih saveznika i evropskih diplomata održavaju se u privatnim klubovima, hotelima, ambasadama i sjedištima think tankova. Diplomati dovode u pitanje Trumpove namjere i kadrove u njegovom sljedećem kabinetu ako pobijedi na izborima.

S tim u vezi, nastojanje da se zaštiti Sjevernoatlantski savez (NATO) i osigura da Ukrajina ne izgubi podršku u ratu s Rusijom zauzima značajno mjesto u razmišljanjima diplomata.

Preokret u odnosu na 2016. godinu

Ponašanje diplomata prije predsjedničkih izbora u novembru u kontrastu s razdobljem prije izbora 2016., kada je većina diplomata očekivala pobjedu Clinton i nisu se previše trudili povezati s Trumpovim saveznicima. Ali sada su, prema CNN-u, naučili lekciju.

"Nismo toliko nervozni jer znamo da se s Trumpom prvenstveno radi o odnosima", rekao je jedan od evropskih diplomata koji je u Washingtonu radio još za vrijeme Trumpove administracije. Dodao je kako je s Trumpom potrebno uspostaviti kontakt od samog početka.

Nije jasno koliko neki od tih kontakata imaju utjecaja na Trumpa i njegovu kampanju, ali CNN-ovi izvori kažu da diplomati obilaze republikanske think-tankove i dogovaraju sastanke s bivšim članovima Trumpove vlade kako bi dobili barem djelomičan uvid.

Britanski ministar vanjskih poslova i bivši premijer David Cameron večerao je s Trumpom u njegovoj rezidenciji na Floridi u ponedjeljak prije posjeta Washingtonu. Glasnogovornik britanske vlade opisao je to kao standardnu ​​praksu kada ministri pregovaraju s opozicionim kandidatima iz savezničkih zemalja.

Sastanak je, prema CNN-ovim izvorima, Trumpovoj kampanji predložila britanska vlada. Prema Trumpovoj kampanji, teme zajedničkog razgovora bile su izdvajanja za odbranu u NATO-u, nadolazeći izbori u SAD-u i Britaniji te "kraj ubijanja u Ukrajini".

Cameron je odbio razraditi detalje sastanka, ali je rekao novinarima da je strastveno objasnio svima s kojima je razgovarao da je podrška Ukrajini "ulaganje u američku sigurnost" i "dobra za američka radna mjesta".

Tokom posjete SAD-u u januaru, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je u konzervativnoj analitičkoj zakladi Heritage Foundation. Prema izvorima CNN-a, umjesto Stoltenberga, tim je odabran namjerno u nastojanju da se dopadne republikancima s obzirom na to da bi Trump mogao pobijediti na izborima u novembru i zabrinutosti oko toga hoće li poštovati obaveze prema NATO-u.