Honduras
0

Da li će se vratiti svrgnuti predsjednik?

SRNA
Razgovori o rješavanju političke krize u Hondurasu napreduju veoma loše, a pregovarači svrgnutog predsjednika Manuela Zelaje i lidera puča nakon višesatnih razgovora i dalje su podijeljeni po pitanju povratka na vlast Zelaje.

Nakon desetostanih razgovora vođenih iz zatvorenih vrata u rezidenciji predsjednika Kostarike Oskara Arijasa, koji je i posrednik u razgovorima, pregovarači nisu ništa bliže sporazumu. Predstavnici Zelaje, koji je svrgnut sa vlasti 28. juna, i privremenog predsjednika Hondurasa Roberta Mičeletija navode da je glavni kamen spoticanja Arijasov prijedlog da se Zelaja vrati na vlast i formira vladu jedinstva.

"Trenutno nema sporazuma po izloženim tačkama", rekao je Karlos Lopez koji u razgovorima predstavlja Mičeletija.

Arijas je rekao da bi Zelaja trebalo da se vrati u zemlju na čelo vlade jedinstva, dok bi predsjednički izbori trebalo da budu održani na jesen.

On predlaže opštu amnestiju za sve političke zločine počinjene prije i poslije državnog udara 28. juna, kao i da Zelaja prepusti kontrolu nad oružanim snagama mjesec dana prije izbora.

Prethodne prijedloge za rješavanje političke krize odbijali su i Zelaja, ali i predstavnici privremenog predsjednika Roberta Mičeletija.

Predsjednik Kostarike predložio je novo rješenje u nastojanju da se izbjegne izbijanje nasilja u Hondurasu.