{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li će se Rusi povući do sutra u ponoć?

F
21.8.2008. u 11:36
0
0
Da li će se Rusi povući do sutra u ponoć?
0
Da li će se Rusi povući do sutra u ponoć?
Bijela kuća je potvrdila da je registrirala prve znake povlačenja ruskih snaga iz Gruzije, ali je ocijenila da taj proces ne ide dovoljno brzo i zatražila od Moskve da ga ubrza.
"Ne mislim da im je potrebno više vremena", rekao je novinarima jedan od glasnogovornika predsjednika Busha.

I predstavnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova je podsjetio Moskvu da ruski vojnici do petka u ponoć treba da se povuku.

Ruske snage bi, kako je obećao predsjednik Dmitrij Medvjedjev, do petka trebalo da budu povučene iz dubine gruzijske teritorije ili u Rusiju, ili u Južnu Osetiju, ili u tampon zonu između Osetije i ostatka Gruzije.

Izvještači na terenu međutim kažu da za sada ne vide mnogo znakova da se veći dio ruskih snaga koje su ušle u gruzijske gradove povlači, javio je BBC.

Primijećeno je jedino da je manji kontingent ruske vojske otišao iz strateški važnog grada Gorija koji se nalazi između prijestolnice Tbilisija i administrativne granice sa Južnom Osetijom, ali u drugim mjestima u koja su ušle ruske jedinice takvi pokreti nisu viđeni.

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili optužuje Ruse da samo pokušavaju da ostave utisak da se povlače i kaže da sumnja da će obećanje Dmitrija Medvjedjeva o povlačenju do petka biti ispunjeno.

Ruska strana u međuvremenu je potvrdila da ne namjerava da se potpuno povuče unutar granica gruzisjkih separatističkih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, već da će izvjestan broj ruskih vojnika ostati u tampon zoni uz administrativnu granicu između Južne Osetije i ostatka Gruzije.

Prema riječima ruskog general pukovnika Anatolija Nogavicina u tampon zoni će biti postavljeno 18 kontrolnih punktova sa 270 ruskih vojnika.

Separatistička rukovodstva u Abhaziji i Južnoj Osetiji u međuvremenu su još jednom apelirala na Rusiju da ih prizna kao nezavisne države.

Prema nekim izvještajima ti zahtjevi bi u ponedjeljak mogli da se nađu na dnevnom redu zasjedanja oba doma ruskog parlamenta.

U slučaju da se i gornji dom Vijeća Federacije i donji dom Duma izjasne za priznanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, ta odluka bi stupila na snagu tek ako bi je potvrdio ruski predsjednik Medvjedjev.

Visoki ruski zvaničnici su od izbijanja krize oko Južne Osetije u više navrata ocijenili da je teško zamisliti da se ta pokrajina vrati u sastav Gruzije, nakon što je gruzijski predsjednik Sakašvili na građane Osetije poslao vojsku.

Za sada međutim niko od najviših zvaničnika u Moskvi nije otvoreno nagovijestio da se sprema da prizna dvije separatističke pokrajine, koje se, zbog neriješenog statusa, često porede sa Kosovom.

Zapad se odlučno protivi otcjepljenju Abhazije i Južne Osetije od Gruzije.

Američki predsjednik Bush u srijedu je još jednom ponovio da te dvije pokrajine ostaju u sastavu gruzijske države i da će Washington u saradnji sa saveznicima insistirati na očuvanju teritorijalnog integriteta Gruzije.

U međuvremenu i podaci saopćeni u Moskvi ukazuju da je u gruzijskom napadu na Južnu Osetiju, koji je doveo do ruske intervencije protiv Gruzije, stradalo daleko manje civila nego što su Rusi u početku tvrdili.

Rusko tužilaštvo saopćilo je da je do sada potvrđeno da su u gruzijskom napadu ubijena 133 civila i 64 ruska vojnika u sastavu mirovnih snaga u Južnoj Osetiji.

Tužilaštvo kaže da će se broj potvrđenih smrtnih slučajeva među civilnim stanovništvom povećati kada se dođe do podataka o tijelima koja su sahranjena u improviziranim grobovima u dvorištima porodičnih kuća.

Procjenjuje se da je ipak malo vjerovatno da broj civilnih žrtava premaši hiljadu i po kao što su govorili ruski zvaničnici u trenutku kada je pokrenuta intervencija protiv Gruzije.

Rusko tužilaštvo je također saopćilo da posjeduje dokaze da je gruzijski napad na administrativni centar Južne Osetije Chinvali i na bazu u kojoj su se nalazili ruski mirovnjaci bio unaprijed isplaniran.

Gruzijska strana inače tvrdi da su njen napad isprovocirali osetijski separatisti granatiranjem gruzijskih sela sa druge strane administrativne granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: