Facebook kampanja
145

Da li će se Mark Zuckenberg kandidovati za predsjednika SAD-a?

Klix.ba
Farma u Wisconsinu (Foto: Facebook)
Američki mediji u posljednje vrijeme špekuliraju kako bi se osnivač Facebooka Mark Zuckerberg mogao kandidovati za predsjednika SAD-a. Zaključili su ovo na osnovu njegovih postova tokom posljednjih sedmica.

The Guardian piše kako njegov profil sve manje liči na profil direktora društvene mreže, a sve više na muškarca koji je na putu utrke ka Bijeloj kući.

Na početku ove godine Zuckerberg je najavio lični izazov za 2017. u okviru kojeg posjećuje porodice u svakoj američkoj saveznoj državi. U februaru je objavio pismo od 5.700 riječi za koje su mnogi rekli da podsjeća na politički govor, a podsjećaju i na to kako je otklonio i posljednju prepreku za predsjedničku utrku kazavši kako se više ne smatra ateistom.

Prošle sedmice je bio u iznenadnoj posjeti Ohiju gdje ga je ugostila porodica Demokrata koji su glasali za Donalda Trumpa. Za vikend je bio u Indiani gdje je obišao vatrogasnu brigadu u Elkhartu, te obišao grad sa gradonačelnikom. Sljedeća stanica bila je Wisconsin gdje je nahranio tele na farmi i večerao s porodicom.

Njegova putovanja dokumentovana su fotografijama i videima koja su postavljena na njegov profil.

The Guardian piše kako bi ideja da se Zuckerberg kandiduje za predsjednika u vrijeme Obaminog predsjedavanja bila smiješna, ali da je sada, kada zvijezda reality showa ima nuklearne kodove, realna opcija.

Ranije je Zuckerberg kazao kako njegov cilj nije postati predsjednik SAD-a, već fokusiranje na razvoj Facebooka i organizacije Chan Zuckerberg koju vodi sa suprugom Priscillom. Ali ne vjeruju mnogi ovim tvrdnjama.

Urednik Vanity Faira Nick Bilton kazao je kako sproveo anketu i da je većina ljudi uvjerena da će se upravo osnivač Facebooka kandidovati za novog predsjednika.

"Smatram da bi to bio korak ka dole jer kao osnivač stranice koja ima 1,8 milijardi mjesečnih korisnika on je već istinski lider slobodnog svijeta", rekao je Bilton.

I drugi kažu da je definitivno riječ o političkoj kampanji, samo se još nije opredijelio za ured, te se nadaju da će u utrci 2020. godine vidjeti Zuckerberga kako se bori za mjesto predsjednika protiv Kanye Westa.