The Times
0

Da li će Rusi glasati za - Staljina?

FENA
Iako je milione ljudi otjerao u gulage, Josif Visarionovič Staljin mogao bi biti proglašen najznamenitijom ličnosti u historiji Rusije, i to glasanjem, piše u srijedu londonski The Times.

Po uzoru na serijal BBC-a "Veliki Britanci", piše list, u Rusiji je u toku televizijsko nadmetanje za nosioca "Imena Rusije" u kojem učesnici, posredstvom interneta, biraju pobjednika između predloženih pedeset ličnosti.

Najzanimljivija bitka se međutim vodi između prve dvije ličnosti - Staljina i cara Nikolaja Drugog, koji je prvo mjesto na listi zadržao zahvaljujući razlici od samo četiri hiljade glasova.

Prema dosadašnjem glasanju, treće mjesto na listi najznamenitijih ličnosti Rusije pripalo je Vladimiru Iljiču Lenjinu.

Jedan od producenata serijala kazao je Timesu kako je tim povodom javno apelirao na učesnike da glasove daju Nikolaju Drugom, a ne boljševicima koji su pobili carsku porodicu.

No, kako je dodao sagovornik britanskog dnevnika, Staljin u Rusiji ima brojne pristalice, a na rezultate glasanja, na kojem je ove sedmice učestvovalo više od dva miliona ljudi, utiče i činjenica da se može više puta glasati s istog kompjutera.

U priču su se, piše Times, uključili i ruska Komunistička partija, koja će od Ruske pravoslavne crkve zatražiti da Staljina proglasi svecem ako pobijedi, kao i monarhisti, koji ove sedmice obilježavaju 90. godišnjicu ubistva cara Nikolaja i njegove porodice.

Ruska publika će se između dvanaest finalista, među kojima su Petar Veliki, Puškin, Katarina Velika, Jurij Gagarin, Boris Jeljcin i Ivan Grozni, odlučivati u septembru, nakon što svakoj od ličnosti bude posvećen poseban televizijski program, piše Times.