Nova imena EU država
44

Da li će Brexit uzrokovati i Frexit, Nexit, Swexit, Grexit...

Klix.ba
Brexit je uzrokovao politički zemljotres jer euroskeptici iz političkih stranka širom Evropske unije sada traže referendume u svojim državama.

Kratko nakon što su rezultati za Brexit objavljeni, francuska ultradesničarka Marine Le Pen pozvala je na referendum o "Frexitu", a ultradesničar iz Holandije Geer Wilders pozvao je na "Nexit".

Strahuje da bi Brexit mogao izazvati vala izlazaka iz EU - Czeyxit, Swexit i Grexit. Reddit Bezzleford napravio je zanimljivu mapu na kojoj su prikazana sva potencijalna imena zemalja u slučaju da napuste Evropsku uniju. Među imenima su Noland, Quitaly, Extonia, Withdrawsaw i Czech-out.

Ankete koje su urađene prošle godine pokazale su da bi 36 posto Šveđana htjelo Swexit ako Velika Britanija izađe iz EU, a Le Pen je obećala Francuzima referendum o Frexitu ukoliko pobjedi na predsjedničkim izborima.

Ankete koje je radio Ipso Mori pokazale su kako je više od polovine državljana Francuske i Italije željelo referendum, a ako Britanija izađe iz EU to bi moglo dovesti do domino efekta.