Rob Wainwright
0

Cyberkriminal je najveći izazov za Europol

FENA
Borba protiv cyberkriminala predstavlja najveći izazov za Evropsku policijsku službu - Europol, izjavio je danas direktor Europola Rob Wainwright.

On je kazao da su nedavne procjene pokazale da zbog cyberkriminala korporativni gubici godišnje iznose oko 750 milijardi eura, navedeno je u saopćenju Europola.

"Cyberkriminala ne poznaje granice, što istragu kriminalnih aktivnosti čini dodatno komplikovanijom. Da bi borba sa sajberkriminalom bila efikasna, potrebne su prekogranične dozvole, međunarodna saradnja i pomoć Europolu, kao i poboljšanje saradnje između EU i "trećih" zemalja", naglasio je direktor Europola.

Wainwright je naveo da su policijske snage suočene svakodnevno s više od 150.000 virusa, a 148.000 kompjutera dnevno je ugroženo raznim vrstama cyber napada.

On je ukazao da je Europol poboljšao svoj tim visokoprofesionalnih analitičara i eksperata spremnih da podrže rad policijskih snaga u njihovoj borbi protiv cyberkriminala.

Pošto Internet mreža nastavlja da se širi, građani EU i organizacije bit će i dalje predmet cyber napada i borba protiv te vrste kriminala zahtjeva novu međunarodnu strategiju i operativnu saradnju, naglasio je Wainwright.

Onsmatra da je neophodna centralizirana koordinacija prikupljenih informacija, analiza, obuka i rukovođenja saradnje na nivou EU.

Uspostavljanje evropskog centra za cyberkriminal bit će važan korak naprijed, ocijenio je Wainwright.

Ključ u borbi protiv cyberkriminala leži u podizanju svijesti individualnih i grupnih korisnika o njihovoj odgovornosti, zaključio je on.