Evropski pokret u BiH
0

Čuvanje uspomene na lik i djelo Willyja Brandta

FENA
Evropski pokret u BiH podsjeća da se na današnji dan 1970. godine u Varšavi dogodio jedan od najupečatljivijih trenutaka novije ljudske historije - naklon pred spomenikom žrtvama nacističkog terora.

Naime, tada je Willy Brandt učinio veliku ljudsku gestu, kleknuvši pred spomenikom žrtvama nacističkog terora, što je jedan od činova koji su obilježili drugu polovinu 20 stoljeća.

Brandt je bez ijedne riječi i slikom koja je govorila više od hiljadu riječi tražio oprost od civiliziranog svijeta, ali prije svega od žrtava i preživjelih za nedjela koja su počinili njegovi sunarodnjaci za vrijeme fašističke vladavine.

Ovim činom on je, kako ističu u EP u BiH, napravio uvod u konačno prihvatanje Njemačke kao relevantnog partnera, zemlje i društva cjelosti, koji su dobrim dijelom raščistili sa svojom mračnom nacističkom prošlošću i svim kapacitetima se okrenuli izgradnji budućnosti dostojne čovjeka - građanina Njemačke i Evrope.

Kako ističu u EU u BiH, od tog trenutka Willy Brandt je stvorio neizbrisiv trag u ljudskoj historiji, a njegova zemlja je krenula u sasvim drugom-pozitivnom smjeru, da bi danas Njemačka bila jedan od najvažnijih svjetskih privrednih i političkih subjekata bez koje bi bilo nemoguće stvoriti, razvijati i jačati Evropsku uniju kakvu danas poznajemo.

-Trebalo je da prođe 25 godina od okončanja ratnih strahota i više od dvije decenije od suđenja nacističkim liderima u Nirnbergu da se dogodi spontana gesta i da jedan čovjek, tražeći oprost, preuzme na sebe odgovornost i grijehe cijelog naroda na svoja leđa, navodi EU u BiH.

U ovom pokretu izražavaju nadu da BiH i cijeli region neće trebati 25 godina ili više pa da se dogode slične ljudske geste i poruke iz svih naroda za nove generacije koje dolaze.

Evropski pokret u BiH se pridružuje očuvanju uspomene na lik i djelo Willyja Brandta, odnosno očuvanju uspomena na jedan od najupečatljivijih trenutaka novije ljudske historije.