Svijet
0

Curenje informacija legalan, ali neobičan Bushov potez

FENA
U odobravanju curenja informacija o Iraku medijima nema ničega nelegalnog jer predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush ima ovlasti za to, ocjenjuje u petak "Washington Post".

Istovremeno, međutim, radi se o veoma neuobičajenom potezu koji odgovara korištenju povjerljivih obavještajnih podataka za političke dobitke, piše vašingtonski dnevnik.

Stručnjaci kažu da u saveznoj vladi ovlasti o držanju dokumenata tajnima ili pak njihovom dostavljanju novinarima dolaze od predsjednika Busha koji za taj posao obično delegira nekog nižeg u zapovjednom lancu.

U martu 2003. godine Bush je potpisao izvršnu uredbu u kojoj za taj zadatak delegira dopredsjednika Dicka Cheneya.

U Washingtonu su, inače, u četvrtak objavljeni sudski dokumenti u kojima stoji da je predsjednik Bush osobno odobrio curenje tajnih informacija o iračkome nuklearnom programu medijima kako bi se odbacile kritike američke invazije.

Takvu dokumentaciju sudu su predali istražitelji koji pokušavaju utvrditi ko je otkrio identitet jedne tajne agentice CIA-e medijima 2003. godine.

Sudski dokumenti sadrže svjedočenje Lewisa Scootera Libbyja, bivšeg predstojnika Ureda dopredsjednika Dicka Cheneyja. Libby je izjavio kako mu je dopredsjednik Cheney rekao da je predsjednik Bush osobno odobrio davanje povjerljivih informacija novinarima.