Uslijed potresa
0

Cunami prema Samoi stvorio valove visoke 14 metara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cunami koji je ubio više od 180 ljudi na Samoanskim otocima i Tongi ove godine stigao je s valovima visokim 14 metara, što je dvostruko veća visina od kuća u koje udario, saopćili su naučnici u petak.

Novozelandski naučnici proučavaju obim, snagu i doseg cunamija u okviru napora na sprečavanju budućih katastrofa za koje tvrde da bi mogle stvoriti trostruko više valove od onih izazvanih potresom magnitude osam stepeni u septembru.

Ogromni valovi koji su udarili Samou, Američku Samou i Tongu potpuno su uništili tradicionalne drvene kuće, od kojih su mnoge jednospratnice, duž obale, dok dok su snažne betonske zgrade pretrpjele samo manju štetu, kazao je Stefan Reese, zvaničnik Novozelandskog nacionalnog instituta za istraživanja vode i atmosfere.

Valovi su bili visoki do 14 metara, izjavio je Reese za Associated Press. Naučnici su izmjerili tragove vode na zgradama i stablima kako bi potvrdili visinu valova.

"U nekim područjima praktično ništa nije ostalo" nakon što su valovi prodrli do 700 metara u unutrašnjost, kazao je Reese.

Koraljni grebeni spasili su neka sela smanjujući visinu valova na tri metra, kazao je Reese.

Samoanski potres stvorio je na morskom dnu rascjep dug 300 kilometara i dubok sedam metara.