Američka štampa
0

"Čudo u Hudsonu"

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Zahvaljujući hladnokrvnoj odluci iskusnoga pilota da oštećeni avion iznad New Yorka spusti na rijeku Hudson, u četvrtak se dogodio rijedak slučaj - unatoč teškom kvaru aviona, spasili su se svi putnici i članovi posade, što američka štampa u petak naziva "čudom na Hudsonu".

Ono što je moglo uzrokovati katastrofu, koja bi mogla pobuditi osjećaje i podsjetiti na teroristički napad 11. septembra 2001., izbjegnuto je brzim razmišljanjem pilota i spretnim manevrima te blizinom spasilačkih brodova, kombinacijom koju su svjedoci i dužnosnici nazvali "čudesnom", piše "The New York Times".

Spašavanje svih 155 putnika i članova posade Airbusa A320 kompanije US Airways, koji je s oba oštećena motora sletio na površinu rijeke, "čudom na Hudsonu" nazvao je slijepi guverner države New York David Paterson. "Imali smo čudo u 34. ulici. Vjerujem da smo sada imali čudo na Hudsonu", rekao je on na konferenciji za štampu.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg odao je priznanje pilotu Chesleyu Sullenbergeru (57) za "majstoriju" sa slijetanjem na površinu rijeke, ali i za "brigu o tome da su svi putnici evakuirani".

Chesley "Sully" Sullenberger, bivši pilot američke Ratne avijacije, za US Airways leti od 1980.

"Pilot je bio fenomenalan. Sletio je, kažem vam, a učinak nije bio drugačiji od onoga kad vas neko udari otraga u automobilu. Bacilo vas je na sjedalo ispred i to je sve", rekao je putnik Jeff Kolodjay, čije riječi navodi "The New York Times".

Sullenberger je pilotirao letom 1549 US Airwaysa sa aerodroma luke LaGuardie u New Yorku za Charlotte, u Sjevernoj Karolini, kad je, zbog sudara s jatom divljih gusaka, zrakoplovu otkazao barem jedan od dva motora.

Na visini od 975 metara iznad Bronxa avion je pretrpio "dvostruki udar ptica", javio je jedan od pilota kontroli leta.

Osjećajući gubitak snage obaju motora i prateći gubitak visine na instrumentima, piloti su ugledali pistu. Kontrola im je rekla da je riječ o malenoj zračnoj luci Teterborou u New Yerseyu, izvještava u petak "The New York Times", prenijela je Hina.

Umjesto toga, piloti su rekli da će spustiti zrakoplov u rijeku. Preletjevši most Georgea Washingtona, A-320 je 800 metara dalje sletio u rijeku Hudson, blizu 48. ulice West, u srednjem dijelu Manhattana, koji se naziva Midtown.

Do aviona je prvi doplovio trajekt njujorškoga brodara NY Waterwaya i odmah je počeo spašavati putnike koji su izašli na krila aviona. Pridružili su mu se i drugi trajekti te brodovi Obalne straže i vatrogasne službe New Yorka.

Pilot Chesley Sollenberger postao je "junak dana" u SAD-u jer je "izveo jedan od najrjeđih i tehnički najzahtjevnijih pothvata u komercijalnoj avijaciji: sletio je na vodu bez ljudskih žrtava", ističe "The Wall Street Journal", poslovni dnevnik iz New Yorka.