Svijet
73

Čudo iz Bangladeša: 17 dana preživjela s povredom, na malo vode i keksa

Klix.ba
Reshma Begum (Foto: AFP)
Reshma Begum (Foto: AFP)
Sedamnaest dana krojačica Reshma Begum provela je pod ruševinama fabrike u glavnom gradu Bangladeša. Istog dana kada je završena potraga za tijelima Reshma je govorila o svom iskustvu i poručila da više nikad neće raditi u tvornici odjeće.

Njeno neočekivano dobro stanje iznenadilo je spasioce koji su je izvukli iz jednog džepa koji se formirao prilikom urušavanja osmospratnice. Ova 19-godišnjakinja je spašena u petak nakon što su spasilačke službe čule njeno udaranje o cijevi. Prozvana je čudom iz Bangladeša, a dok su je izvlačili okupljeni su se oduševljeno zahvaljivali i molili Bogu.

S novinarima je danas razgovarala sjedeći u kolicima ispred sobe na odjelu intenzivne njege u vojnoj bolnici u Daki. Pretrpjela je povrede glave.

Ispričala je kako se prije tri godine doselila u Daku i počela raditi u tvornici odjeće. Drugog aprila je prebačena da radi na drugom spratu Rana Plaze, a kao krojačica je zarađivala 60 dolara mjesečno.

Foto: AFP
Foto: AFP

Posvjedočila je da je 24. aprila čula za krckanje u zidovima zgrade i vidjela kako njene kolege odbijaju da uđu u tvornicu. Ipak, menadžeri su iz uvjeravali kako ne postoji problem i kako trebaju da se vrate svom poslu. Ubrzo potom zgrada se urušila, Reshma je povrijeđena i našla se u potpunom mraku. Puzala je, ali nije uspijevala naći izlaz. Preživjela je zahvaljujući četiri pakovanja keksića i malo vode koje je imala uz sebe.

"U mojoj blizini je bio još jedan muškarac, tražio je vode, ali mu nisam mogla pomoći. Umro je. Vrištao je: 'Spasi me'", ispričala je Begum i priznala da se ne sjeća svega što se desilo. "Nikad nisam pomislila da bih mogla preživjeti".

Kad je stigla u bolnicu Reshma je bila psihički rastrojena, paničila bi svaki put kad bi je neko dodirnuo. U međuvremenu se značajno oporavila, a ljekari kažu da su mnogo razgovarali s njom.

Vojska je danas objavila da je ukupan broj smrtno stradalih u ovoj fabrici 1.127, a potraga za tijelima je okončana.

Tragedija je rezultirala velikim pritiskom na vlasti u Bangladešu da provedu reforme u ovoj industriji, a Begum kaže da se nikad više neće vratiti proizvodnji odjeće u nekoj tvornici.