"I priroda žali"
0

"Čudne pojave" u Sjevernoj Koreji nakon smrti Kim Jong-ila

SRNA
Oplakivanje Kim Jong - ila (Foto: AFP)
Oplakivanje Kim Jong - ila (Foto: AFP)
Sjevernokorejska novinska agencija KCNA javila je da su u toj zemlji prijavljene čudne prirodne pojave od smrti lidera Kim Jong-il.

Agencija navodi da je led na jezeru Chon "pucao tako glasno da je izgledalo da se tresu nebo i zemlja", dok je zabilježen i "čudni odsjaj na vrhu planine Paektu".

Usljed poštovanja kulta ličnosti, koji okružuju Kim Jong - ila i njegovog sina, oni u Sjevernoj Koreji imaju skoro božanski status.

"Čak i priroda žali za vođom. Snježna oluja i led podigli su se kada je vođa umro, a na jezeru Chon led je pukao nedaleko od planine Paektu", navodi agencija.

Poslije naglog prestanka oluje u ranim jutarnjim časovima pojavila se svijetleća poruka uklesana u stijeni:"Planina Paektu, sveto mjesto revolucije. Kim Jong- il".

Agencija navodi da je istog dana "mandžurijski ždral zauzeo pozu dubokog žaljenja na statui oca pokojnog lidera u gradu Hamhungu" na sjeveru ove komunističke države.

Sjevernokorejski državni mediji javili su da je skoro pet miliona ljudi došlo u Pjongjang da oda počast Kim Jong- ilu.
Tijelo Kim Jong- ila nalazi se u memorijalnoj palati Kumsusan, mauzoleju, gdje je i balzamovano tijelo njegovog oca i osnivača nacije Kim Il Sunga izloženo u staklenom sarkofagu od njegove smrti 1994. godine.