{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crysostomos II. o odnosima katoličke i pravoslavne crkve

F
20.6.2007. u 09:59
0
0
Crysostomos II. o odnosima katoličke i pravoslavne crkve
0
Crysostomos II. o odnosima katoličke i pravoslavne crkve
Snažan odjek u svijetu izazvao je posjet ciparskoga pravoslavnog primasa Vatikanu i papi Benediktu XVI., kao i njihova zajednička izjava o zauzimanju za puno jedinstvo kršćana i suradnju na području mira, bioetike, zaštite okoliša i oživljavanja kršćanske Europe.
S Papom je ciparski primas razgovarao o dramatičnome stanju podijeljenoga Cipra i njegovim posljedicama za Crkvu. O svome susretu s Papom u subotu je, 16. lipnja, održao konferenciju za tisak. Crkva na Cipru želi aktivno raditi na promicanju i unaprjeđenju dijaloga između svih kršćana, istaknuo je nadbiskup Crysostomos II. i dodao kako u tu svrhu želi posjetiti sve pravoslavne crkve.

"Svi pravoslavni vjeruju da je novi papa Benedikt XVI. izvrstan teolog, veoma dobro poznaje opću teologiju, katoličku teologiju i u dušu poznaje pravoslavnu teologiju. Uvjereni su da će Sveti otac pridonijeti jedinstvu Katoličke i Pravoslavne crkve. Bog želi mir, ljubav i bratstvo među narodima: to je Božja zapovijed; kao što je Jedno Presveto Trojstvo", kazao je nadbiskup Crysostomos II.

Osvrnuvši se na odnose između Katoličke i Ruske Pravoslavne crkve, nadbiskup nije skrivao optimizam. O svome susretu s Benediktom XVI., kako je rekao, govorit će Alekseju II, s kojim će se susresti 13. srpnja. A za mogući susret između Pape i Alekseja II. nadbiskup je ponudio svoje posredništvo i poželio da do susreta dođe u toku ove godine.

"Između Crkve Ruskoga patrijarhata i Rima postoje kontakti i odnosi. Po mome mišljenju, problem je u nedostatku susreta između Pape i ruskoga Patrijarha", istaknuo je nadbiskup i dodao kako je sa Svetim ocem razgovarao o situaciji na otoku Cipru.

"Papa se veoma zanimao za porušene kršćanske crkve na okupiranome dijelu našega otoka, a siguran sam da će on učiniti što može kako bi se riješilo to pitanje", istaknuo je Crysostomos II.

"O eventualnom Papinu posjetu Cipru, kazao je kako bi se to moglo dogoditi kada Sveti otac odluči pohoditi Svetu Zemlju. Sa zadovoljstvom mi je rekao kada odluči ići u Jeruzalem, posjetiti Svetu Zemlju, da će nastojati posjetiti Cipar, hodočastiti stopama svetoga Pavla, apostola Cipra i Rima", kazao je Crysostomos II., te osvrtom na Tursku zaključio razgovor s novinarima.

"Što se tiče Turske, kazao sam Svetome Ocu da, ako Turska želi ići europskim putem, mora činiti kao i druge europske zemlje, to jest poštovati uvjete koje postavlja Europske unija", zaključio je Crysostomos II. pravoslavni primas Cipra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: