Raskol koji još traje
47

"Crveni telefon" između SAD-a i Rusije već 60 godina ima za cilj održati svjetski mir

T. K.
Foto: Twitter / Military History Now ( John F. Kennedy )
Foto: Twitter / Military History Now ( John F. Kennedy )
Prije 60 godina preko krizne komunikacijske veze, poznate kao "crveni telefon", iako nije ni telefon, a ni crven, prvi put je poslana poruka između svjetskih supersila SAD-a i SSSR-a.

Upućena 30. avgusta 1963. iz Washingtona u Moskvu poruka je bila više testiranje svakog slova engleske tipkovnice nego rješavanje nekog gorućeg pitanja i glasila je: "Brza smeđa lisica skočila je preko leđa lijenog psa 1234567890".

Ali od tada je poznata "vruća linija" korištena u slučajevima napetosti ili za slanje upozorenja između Washingtona i Moskve, čiji su odnosi pali na novu nižu razinu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vruća linija postala je stvarnost nakon Kubanske raketne krize 1962., kada su se predsjednik John F. Kennedy i sovjetski vođa Nikita Hruščov saglasili da se svijet previše približio nuklearnom ratu.

"Pentagon, koji je upravljao američkim komunikacijama, često bi slao trivijalnosti poput bejzbolskih rezultata, dok je Kremlj preferirao izvatke iz klasične ruske književnosti", rekao je Howard Patrick, lingvist koji je pomogao upravljati prvim strojem, u intervjuu za Pioneer Press u Minnesoti 2014. godine, piše AFP.

Rekao je da je bio šok kada je "vruća linija" prvi put stavljena u stvarnu upotrebu porukom iz Sjedinjenih Američkih Država kojom se službeno obavijestilo Sovjete da je Kennedy ubijen u Dallasu.

Tek je 2008. godine linija zamijenjena sigurnom vezom putem e-pošte.

No zadržala je svoju vrijednost za službene poruke, a Barack Obama ju je koristio 2016. kako bi protestovao protiv navodnog miješanja ruskog predsjednika Vladimira Putina u američke izbore.

Sjedinjene Američke Države oštro su ograničile diplomatske odnose s Rusijom od njezine invazije na Ukrajinu prošle godine.

Ključne poruke poput upozorenja protiv korištenja nuklearnog oružja prenesene su izravno, ponekad lično, s direktorom CIA-e Billom Burnsom kao ključnim posrednikom.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena Jake Sullivan, prošle je godine izrazio uvjerenje da SAD imaju kapacitet govoriti izravno na višim razinama i "bez nejasnoća".