{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crveni križ će posjetiti zatvor u Bagramu

F
8.4.2008. u 14:07
0
0
Crveni križ će posjetiti zatvor u Bagramu
0
Crveni križ će posjetiti zatvor u Bagramu
Predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) Jakob Kellenberger započeo je u utorak jednosedmičnu posjetu Afganistanu tokom koje će otići u zatvor Bagram, u kojem su Amerikanci zatvorili više od 600 osoba, saopćio je MKCK.
"Zatvaranje osoba zarobljenih ili uhapšenih u vezi s borbom protiv terorizma treba da se odvija u odgovarajućem pravnom okviru", izjavio je predsjednik MKCK-a prije polaska u Kabul.

Bagram često porede s američki zatvorom Guantanamo na Kubi. I on je pod visokim mjerama sigurnosti, a u njemu su osobe osumnjičene za terorizam. Smješten je u velikoj bazi, 60 kilometara sjeverno od Kabula.

MKCK posjećuje zatvorenike u Bagramu od 2002. godine, ali nije mogao da dobije od Amerikanaca dozvolu za posjete porodica zatvorenika.

Kellenberger je izrazio "krajnju zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Afganistanu".

"Sukobi prisiljavaju ljude da napuštaju domove. Treba hitno odgovoriti na rastuće humanitarne potrebe raseljenih ljudi i drugih osjetljivih grupa. Afganistansko stanovništvo zaslužuje da živi u sigurnom okruženju i ima zdravstvenu zaštitu, pitku vodu i hranu", kazao je Kellenberger.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: