Svijet
0

"Crvene majice" ponovo na ulicama Bangkoka

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 10.000 antivladinih demonstranata vratilo se danas na ulice tajlandske prijestonice Bangkoka da bi obilježili šest mjeseci od smrtonosnog vojnog ugušenja nemira, ali nije bilo nasilnih incidenata.

Demonstranti obučeni u crvene majice i mašući zastavama okupili su se u istom tržnom centru koji su okupirali tokom aprilskih i majskih nemira u kojima je poginulo 91 lice, a ranjeno najmanje 1.800 i koji su najteži u modernijoj historiji Tajlanda.

"Ljudi su ovdje ginuli," uzvikivali su demonstranti od kojih su mnogi tražili da odgovorni budu kažnjeni.

Analitičari ističu da zbog nedostatka rukovodećeg kadra demonstracije "crvenih majica" neće dugo trajati, posebno zato što su još svježa sjećanja na ugušene protesta 19. maja kada je zapljenjeno više od 30 zgrada.

"Crvene majice" su se vrlo brzo okupile u Bangkoku uprkos vanrednom stanju koje je uvedeno prije osam mjeseci i u sklopu kojeg je zabranjeno okupljanje više od pet ljudi. Iako je, tehnički i današnje okupljanje bilo nelegalno, dozvoljeno je sve dok protiče mirno.

Nekoliko stotina demonstranata obučenih u crno i sa crvenim ružama u rukama okupilo se nešto ranije ispred zatvora u Bangkoku kako bi pozvali na oslobađanje uhapšenih učesnika protesta i njihovih lidera. 

Prema procjenama zatvorskuh vlasti u ćelijama se nalazi još 150 osoba.