Svijet
0

Crowley poručio Gadafiju da nije mislio ništa lično

FENA
Philip J. Crowley
Philip J. Crowley
Glasnogovornik američkog State Departmenta Philip J. Crowley izjavio je u srijedu da njegov komentar o libijskom čelniku Moamaru Gadafiju nije bio lične prirode, ali nije ponudio traženo izvinjenje Libiji.

"Dao sam jedan improvizirani komentar prošlog petka vezano uz izjave Libije. Nije postojala namjera da to bude lični napad", rekao je P.J. Crowley na briefingu u srijedu.

"Njihov poziv na džihad (sveti rat) protiv bilo koje zemlje ili pojedinca ima potencijal nanijeti štetu, a to nije nešto što bi SAD olako prihvatao", rekao je Crowleya o pozivu nepredvidivog Gadafija na sveti rat protiv Švicarske zbog zabrane gradnje minareta, ali i zbog hapšenja njegovog sina optuženog za zlostavljanje posluge.

Komentirajući prošlog petak Gadafijev poziv na džihad, Crowley je podsjetio na Gadafijev maratonski govor na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a u septembru 2009.

"Vidio sam izvještaj i to me vratilo u dan u septembru i jednu od najupečatljivijih sjednica Generalne skupštine UN-a koje se mogu sjetiti", rekao je PJ Crowley.

"Puno riječi i puno papira koji su letjeli na sve strane, ne nužno i puno smisla", dodao je.

Libija je u srijedu upozorila SAD da će se odnosi dviju zemalja pogoršati ako se Washington ne ispriča za Crowleyev komentar.

"Ne poduzme li (Washington) mjere, to će se negativno odraziti na političke i ekonomske odnose dvije zemlje", prenijela je agencija Jana izjavu libijskog ministarstva vanjskih poslova.

Libijsko MVP kazao je američkom otpravniku poslova u Tripoliju da Crowleyev komentar odražava njegovo "neznanje" o tome što je Gadafi rekao u Svjetskoj organizaciji.