Svijet
0

Crocker: SAD i Iran dogovorili se o politici prema Iraku

FENA
Američki ambasador u Iraku izjavio je kako su se on i njegov iranski kolega u principu saglasili u vezi s pitanjem politike prema Iraku tokom četverosatnih historijskih razgovora u ponedjeljak, ali je insistirao da Iran prekine pružati podršku pobunjenicima.

Tokom sastanka koji je američki ambasador Ran Crocker opisao kao radni i usmjeren isključivo na Irak, Amerikanci i Iranci predložili su uspostavu "trilateralnog sigurnosnog mehanizmna", koji bi uključivao SAD, Iran i Irak.

Crocker je kazao kako taj prijedlog treba analizirati u Washingtonu, javio je AP.

On je također izjavio kako je poručio Irancima da njihova zemlja treba prestati naoružavati, finasirati i obučavati pobunjenike.

"Tu je riječ o djelima, ne samo o principima, i ja sam također predočio Irancima direktne, konkretne povode zabrinutosti zbog njihovog ponašanja u Iraku i njihove podrške milicijama koje se bore protiv iračkih i koalicijskih snaga", izjavio je on na konferenciji za novinare u "zelenoj zoni".

Američki ambasador je objavio kako su Iranci izjavili da će predložiti drugi sastanak. "Mi ćemo taj prijedlog razmotriti kada ga dobijemo. Cilj ovog sastanka nije zakazivanje ostalih susreta", izjavio je Crocker.

Kazao je da iranski ambasador Hassan Kazemi Qomi nije potegnuo pitanje sedmorice Iranaca koji su trenutno u američkom pritvoru u Iraku.

"Središte naših rasprava bio je Irak, isključivo Irak", izjavio je Crocker.