Svijet
0

Crocker: Američke jedinice ostaju u Iraku i u 2009. godini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ambasador u Iraku izjavio je u petak da SAD planira zadržati borbene jedinice u toj zemlji i u 2009. godini, koju vidi ključnom za uspostavu dugoročne sigurnosti, ne ponudivši rok za puno povlačenje.

Ambasador Ryan Crocker je u intervjuu Associated Pressu rekao da ne može obećati, poput demokratskih predsjedničkih kandidata, da će idući predsjednik povući američke snage iz Iraka brže ili u većem broju.

Prema Crockeru, Amerika ostaje "centar gravitacije" u Iraku gotovo pet godina nakon invazije, a nasilje i politički razvoj u znatnoj mjeri ovise od toga da li američke snage ostaju tamo.

Napomenuo je da on i general David Petraeus, zapovjednik američkih snaga u Iraku, "nisu oni koji donose političke odluke ni u ovoj, niti u idućoj administraciji", ali će učiniti najbolje što mogu da provedu izmjene u planovima naređene svrha.

Demokratski predsjednički kandidati Hillary Clinton i Barack Obama najavili su namjeru da povuku sve ili većinu borbenih snaga iz Iraka u roku od 12 do 16 mjeseci. Vodeći republikanski kandidati John McCain i Mitt Romney najavili su nastavak Bushove strategije povlačenja samo koliko to okolnosti dopuštaju.

Crocker je rekao da je u izradi plan koji poziva na "uvjetovano povlačenje", po kojem bi se borbene jednice vratile u toku iduće godine, dok bi druge snage ostale u Iraku u dugoročnim misijama, poput obuke iračkih jedinica.

Američki diplomat ostao je kod ranije procjene da će Irak biti manje-više siguran i stabilan do ljeta 2009.

Crocker i Petraeus svoje će iduće izvještaje o provedbi američke stragije u Iraku podnijeti Kongresu u aprilu.

Bush je naznačio spremnost da iz Iraka povuče više američkih snaga prije isteka svog predsjedničkog mandata krajem godine, ali zapovjednici na terenu nisu pozdravili tu najavu, ocijenivši povlačenje preuranjenim.

Sukladno ranijim najavama Pentagona, jedna brigada kopnene vojske i dva marinska bataljona već su se vratili u SAD i nisu im upućene zamjene. Još četiri brigade trebaju se povući do jula, nakon čega bi u Iraku ostalo 15 brigada s oko 130-135 hiljada vojnika.