{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnogorsku aplikaciju za EU ne koči Srbija

F
3.11.2008. u 11:49
0
2
Crnogorsku aplikaciju za EU ne koči Srbija
0
Crnogorsku aplikaciju za EU ne koči Srbija
Član Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Jelko Kacin rekao je u ponedjeljak da vrijeme podnošenja crnogorskog zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji nije uvjetovano očekivanjima da Srbija ispuni preostale uvjete za približavanje Uniji, već da se radi o izvjesnom zastoju u tome procesu nakon referenduma u Irskoj.
"To nema veze sa Srbijom, a Bruxelles neće odgovarati na taj zahtjev (za aplikaciju) dok ne osigura pozitivan izlaz za Lisabonski ugovor", kazao je Kacin podgoričkoj "Republici".

Kacin, koji je i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, negirao je medijske informacije da Bruxelles ima rezerve prema aplikaciji Crne Gore za članstvo u Uniji navodno zbog toga što se čeka Beograd da riješi probleme u saradnji s Haškim sudom.

"Vrijeme podnošenja crnogorskog zahtjeva za članstvo nema veze sa Srbijom. Mi već imamo Makedoniju koja čeka datum o otpočinjanju pregovora, i to također nema nikakve veze s Beogradom", rekao je Kacin.

On je dodao da se svaka država zapadnog Balkana u procesu priključivanja EU posmatra i ocjenjuje pojedinačno na osnovu napretka koji je postignut u toj zemlji.

Crnogorski zvaničnici najavili su da će, bez obzira na rezerve Bruxellesa, podnijeti aplikaciju za članstvo u EU do kraja ove godine.

Kacin je ponovio da Bruxelles bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana neće moći odgovoriti na aplikaciju zbog unutrašnjih problema u Uniji vezanih za ratifikaciju Lisabonskog ugovora.

"Bruxelles neće nikome pozitivno odgovarati, a da pritom ne napravi kolateralnu štetu u irskoj javnosti koja je dodatno duboko pogođena finansijskom krizom. Zato morate znati da evropske institucije neće odgovarati dok ne osiguraju pozitivan izlaz za Lisabonski ugovor", kazao je Kacin.

Prema njegovim riječima, kada budu spremni preduvjeti da se pozitivno odgovori na takvu molbu, evropske institucije će pozitivno odgovarati na zahtjeve svih država zapadnog Balkana koje do tada budu ispunile uvjete da dobiju status zemlje kandidata.

Kacin je savjetovao Crnoj Gori da uporno radi na svojim priprema za ulazak u EU, dodajući da će u izvještaju o napretku koji će se zvanično objelodaniti 5. novembra biti naznačeno na čemu treba dodatno raditi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: