Vijeće EU
0

Crnogorski zahtjev za članstvom u EU blokiran

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Crnogorski zahtjev za članstvom u Evropskoj uniji, koji je premijer te zemlje Milo Đukanović predao u decembru francuskom predsjedniku i tadašnjem predsjedavajućem Evropskog vijeća Nicolasu Sarkozyju, blokiran je u Vijeću i prije nego što je Komisija dala svoje mišljenje o pripremljenosti te zemlje na političkom, pravosudnom i tehničkom planu, piše u srijedu agencija Agence Europe.

Nekoliko zemalja članica unutar radne grupe za proširenje - ponajprije Nizozemska, Njemačka, Španija, Francuska i Belgija - protive se da se to pitanje prebaci COREPER-u pa zatim Vijeću.

"Smatramo da Crna Gora ima još posla, kao što je rečeno i u posljednjem Komisijom redovnom izvještaju, prije nego što se može ozbiljno razmotriti njezin zahtjev", rekao je diplomat iz jedne od navedenih zemalja.

Uobičajeno, kandidature se automatski prebacuju Vijeću koje poziva Komisiju da pripremi svoje mišljenje, što je proces koji traje prosječno godinu dana. Kada primi to mišljenje EK, Vijeće počinje stvarnu političku raspravu o tome je li u redu dati zemlji status kandidata.

Češko predsjedništvo EU, koje je među svoje prioritete uvrstilo i nastavak evropske integracije zemalja zapadnog Balkana, traži od početka godine da se ta tema stavi na dnevni red Vijeća, ali uzalud, kaže Agence Europe.

Ta tema dakle neće biti na službenom dnevnom redu redovnog sastanka ministara vanjskih poslova EU 23. i 24 februara. Međutim, o tom bi pitanju ministri mogli neformalno razgovarati tokom ručka kada vode raspravu o zapadnom Balkanu.

Komisija, kako piše agencija, nije zadovoljna. "Važno je usvojiti pragmatični pristup i razmotriti svaku kandidaturu po zaslugama - znači od slučaja do slučaja. Kandidatura Crne Gore je stigla. Stoga logično trebamo učiniti prvi korak u procesu, odnosno Vijeće bi moralo pozvati Komisiju da pripremi svoje mišljenje", rekao je jedan dužnosnik Komisije, naglašavajući "tehničku" prirodu takve odluke budući da politička rasprava ne bi slijedila više od godinu dana, dok Komisija ne pripremi mišljenje.