Svijet
0

Crnogorski premijer: Hrvatskoj nije obećana ratna odšteta

FENA
Hrvatskoj nije nitko u ime Crne Gore mogao obećati plaćanje ratne odštete, izjavio je crnogorski premijer Željko Šturanović u utorak odgovarajući na pitanja zastupnika parlamenta koji je zasjedao na Cetinju.

U sklopu novouvedene prakse- "premijerov sat", Šturanović je, odgovarajući na pitanje čelnika Narodne stranke Predraga Popovića o tome tko je donio odluku o plaćanju ratne odštete Hrvatskoj, rekao da "crnogorska vlada nikada nije zauzimala stajalište o tom pitanju".

"Ne vjerujem da je bilo tko mogao, u ime Crne Gore, obećati plaćanje ratne odštete Hrvatskoj jer dobro znamo kako se u međunarodnom pravu i praksi tretira to pitanje", kazao je Šturanović.

Dodao je da je siguran da su oni koji su o tom pitanju "na svoj način govorili" imali u vidu već uspostavljene dobre odnose između dviju zemalja i simbolične naknade koje su već učinjene.

Šturanović je ponovio da to pitanje nije potencirano ni u njegovim, ni kontaktima članova vlade s predstavnicima Hrvatske.

"Kategorički tvrdim da vlada Crne Gore nije preuzimala bilo kakve obveze po toj osnovi", istaknuo je Šturanoviæ.

Predsjednik Narodne stranke (NS) Predrag Popović je nakon izjave premijera Šturanovića najavio je pokretanje inicijative za smjenu predsjednika crnogorske Skupštine Ranka Krivokapića zbog izjave da "Crna Gora treba platiti ratnu odštetu Hrvatskoj".

"Time se prejudicira krivnja Crne Gore za raspad bivše SFRJ, a Hrvatska i njeno vodstvo u cijelosti aboliraju od odgovornosti za krvavi raspad naše nekadašnje domovine", rekao je Popović.