Svijet
0

Crnogorski parlament usvojio zakon o manjinama

FENA
Parlament Crne Gore
Parlament Crne Gore
Crnogorski parlament usvojio je u srijedu Zakon o manjinskim pravima i slobodama, kojim se, kako stoji u obrazloženju, osigurava puna integracija manjina u crnogorsko društvo, bez asimilacija i zabranjuje svaka diskriminacija na temelju nacionalne pripadnosti.

Zakon predviđa primjenu načela afirmativne akcije odnosno osigurava dodatan broj zastupničkih mandata za pripadnike manjina.

"Manjine koje u ukupnom stanovništvu čine od jedan do pet posto, shodno rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, bit će zastupljeni u Skupštini Crne Gore s jednim mandatom, preko predstavnika izabranog s manjinske izborne liste", stoji u zakonu.

"Zakonom o manjinskim pravima i slobodama osigurava se puna integracija manjina u crnogorsko društvo, ali bez asimilacije, kazao je ministar za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i etničkih grupa Gazim Hajdinaga.

On je istaknuo da se u Crnoj Gori manjine doživljuju kao most ssradnje s drugim republikama i državama i da one doživljavaju Crnu Goru kao svoju državu.

"U Crnoj Gori je promijenjena svijest o pravima manjina i na njih se više ne gleda kao opasnost", rekao je Hajdinaga.