|

Crnogorski časnik bit će izručen Hrvatskoj

Crnogorski časnik bit će izručen Hrvatskoj
0
F
FENA
6.11.2007. u 13:56
0
komentara
0

dijeljenja
Crnogorski časnik bit će izručen Hrvatskoj
Kapetan bojnog broda crnogorske vojske Ilija Brčić, uhićen prije dva dana u Rimu na osnovu hrvatske međunarodne tjeralice, bit će izručen Hrvatskoj na izdržavanje kazne, izjavio je u utorak u Podgorici njegov odvjetnik Goran Rodić.
Brčića, aktivnog crnogorskog časnika, splitski je Županijski sud 1993. u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana kasnije, a Vrhovni sud je, uz zatvorsku kaznu, Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje, javila je Hina.

On je bio jedan od 30-ak optuženih časnika JNA, na čelu sa bivšim viceadimiralom JNA i zapovjednikom komande Vojno-pomorske oblasti Milom Kandićem, koje se teretilo za napade na Split i obližnje otoke 14. na 15. studenoga 1991. godine.

Brčić je osuđen jer je kao zapovjednik razarača Pula u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači i jer je, zajedno s još šest zrakoplova, nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši najmanje 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, no na sreću nije bilo poginulih.

Njegov odvjetnik, inače branitelj generala Pavla Strugara na haškom suđenju, naglasio je da će Brčić morati početi izdržavati kaznu i zatim zatražiti poništenje prvog suđenja i obnovu postupka kojim jedino može dokazati svoju nedužnost.

Rodić je ujedno izrazio čuđenje da u "eri interneta" crnogorske vlasti nisu znale da je Brčić osuđen u Hrvatskoj i poslale ga kao crnogorskog predstavnika na vježbu NATO-a u Italiju.

U vezi s ovim slučajem crnogorski ministar obrane Boro Vučinić izjavio je u utorak da njegovo ministarstvo i državna tijela Crne Gore nisu znali da je Hrvatska izdala nalog za uhićenje jer takvu informaciju nisu dobili iz Zagreb.

"VCG i ministarstvo obrane ranije su se obratili svim zemljama u regiji da nas obavijeste ukoliko imaju bilo kakve sugestije vezano za sudjelovanje crnogorskih vojnika i časnika u događajima u minulom razdoblju", kazao je Vučinić novinarima.

Dodao je da ministarstvo obrane takav odgovor nije dobilo pa nije raspolagalo podatkom da je neko od aktivnih časnika VCG počinio neko kažnjivo djelo.

"Ministarstvo se vrlo odgovorno odnosi prema ovom slučaju. Neka se sve ono što danas postoji vezano za bilo kog pripadnika VCG rasvijetli, utvrdi i neka svako odgovara za ono što je učinio", zaključio je Vučinić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.