Podaci policije
11

Crni bilans: U avionskoj nesreći u Nepalu poginulo 49 ljudi

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Ukupno 49 putnika je poginulo u današnjoj avionskoj nesreći na aerodromu u gradu Kathmanduu u Nepalu, zvanično je saopćila policija.

Spasioci su izvukli tijela stradalih putnika iz olupine aviona Bombardier Dash 8 Q400, koji je u vlasništvu bangladeške kompanije US-Bangla, nakon što je ugašen požar koji je zahvatio avion poslije slijetanja s piste i zaustavljanja na nogometnom igralištu.

Aviokompanija za nesreću krivi kontrolu leta, no nepalske vlasti odbacuju odgovornost tvrdeći da je avion "neuobičajeno" slijetao.

Spasioci su iz olupine uspjeli izvući 22 preživjele osobe koje su smještene u bolnicu, gdje im je ukazana pomoć. Jedan od preživjelih putnika se izvukao kroz prozor, a novinarima je rekao da je prije nesreće osjetio snažno podrhtavanje, a nakon toga i udar. Osam osoba koje nedostaju smatraju se mrtvim.

Avion je letio iz grada Dhake u Bangladešu, a bio je star 17 godina. U Nepal je stigao u 14:20 sati po lokalnom vremenu te je sletio s piste i završio na obližnjem nogometnom terenu, gdje se zapalio.

"Avionu je dozvoljeno da sleti s južne strane piste dok je letio iznad Koteswora, ali je sletio na sjevernu stranu. Tražimo razlog neuobičajenog slijetanja", izjavio je Sanjiv Gautam, generalni direktor Agencije za civilnu avijaciju u Nepalu.

Predsjednik kompanije US-Bangla Airlines Imran Asif krivi kontrolu leta u Kathmanduu.

"Toranj je poslao pogrešne upute, naš pilot nije kriv", kazao je Asif.

Generalni menadžer aerodroma Raj Kuma Chettri je rekao Reutersu da je avion udario u ogradu aerodroma prije nego je dotakao tlo. Pilot je rekao kontroli leta da je sve uredu prije nego je sletio, ali nije kazao da nije dobro poravnat.

Avion se zapalio, a gusti dim se širio iznad aerodroma. Prevozio je 67 putnika i četiri člana posade. Ukupno 33 putnika su bili Nepalci, 32 su državljani Bangladeša te po jedan iz Kine i s Maldiva. Među 22 povrijeđene osobe ima i onih koje su u kritičnom stanju.