Airbus A330
0

Crne kutije mogu slati signal s dna okeana mjesec dana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Crne kutije Airbusa A330 Air Francea osmišljene su tako da su otporne na morski pritisak do 6.000 metara i da mjesec dana mogu da šalju signale, ali nijedna dosad nije pronađena na tim dubinama, javio je Ured za istrage i analize (BEA).
  • Teoretski, kutije za snimanje leta zamišljene su tako da su otporne i da se mogu otkriti zahvaljujući njihovim uređajima za signaliziranje do 6.000 metara, kazao je Martin Del Bono, glasnogovornik BEA-e, francuske institucije zadužene za zvanične istrage o avio nesrećama, javio je u utorak AFP.

Međutim, nikada se nije pronašla nijedna crna kutija tako duboko. Na tim dubinama to postaje neizvjesno.

  • Maksimalna dubina sektora Atlantskog okeana u kojemu se trenutno traži avion, koji je letio na liniji Rio de Janeiro - Pariz, iznosi oko 4.700 metara, objasnio je Pierre-Yves Dupuy iz Hidraulične i okeanografske službe mornarice (SHOM) u Brestu.

  • Uređaji za signalizaciju puštaju signale, ali se zvuk širi kroz vodu zavisno od mnogobrojnih varijabila, plus dubina okeana, temperatura, slanost i struje, dodao je on. Ako se i uhvati signal s uređaja, treba uzeti sve ove druge elemente u obzir prije nego se pošalju podmornice.

  • SHOM već radi, na zahtjev BEA-e, na analizi prirode dna zone u kojoj se traga za avionom, precizirao je Dupuy.