Svijet
0

Crnadak se u Bruxellesu sastao s Bisognierom

FENA
Bruxelless
Bruxelless
Zamjenik ministra odbrane BiH i predsjednik NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH Igor Crnadak, koji boravi u službenoj posjeti NATO-ovom štabu u Bruxellesu, sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a ambasadorom Claudiom Bisognierom.

Kako je u četvrtak saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, dva dužnosnika su razgovarala o reformskim procesima u BiH, posebno reformi odbrane, učešću naše zemlje u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir (PfP) te o budućim aktivnostima za pristupanje BiH u punopravno članstvo u NATO.

Zamjenik ministra Crnadak je naglasio značaj formiranja Koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH i značaj međuresorne saradnje za realizaciju obaveza BiH koje proizilaze iz sudjelovanja BiH u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, kao i u vezi s prijemom BiH u punopravno članstvo NATO saveza.

Istakao je da su s formiranjem ovog tima "razbijene iluzije da je put u NATO vezan samo za Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH", već je to projekt koji zahtijeva angažman cijelog društva.

Ambasador Bisogniero je ocijenio da je BiH ostvarila napredak na putu prema euroatlantskim integracijama, posebno u oblasti reforme odbrane.

Naredni koraci prema NATO-u, kazao je Bisogniero, zavisit će i od ukupne političke i ekonomske situacije u zemlji i podrške reformama u svim segmentima društva.

Razgovorima u sjedištu NATO-ovog štaba u Bruxellesu prisustvovao je i šef Misije BiH pri NATO-u Nikola Radovanović.