Susret u Sarajevu
0

Crnadak razgovarao s Fergusonom: London predan općem napretku BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio je danas u posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Edwarda Fergusona.

Glavne teme sastanka bile su skorašnja posjeta državnog sekretara za vanjske poslove i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Johnsona Sarajevu, samit u okviru Berlinskog procesa koji će 2018. biti održan u Londonu, Biznis forum BiH - Ujedinjeno Kraljevstvo, te reformski procesi u BiH.

Crnadak je rekao da je posjeta državnog sekretara Johnsona od velikog značaja za daljnji razvoj odnosa BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, te da će ona biti potvrda opredijeljenosti BiH za daljnji razvoj odnosa s Londonom, kao i potvrda predanosti Ujedinjenog Kraljevstva reformama i opštem napretku BiH.

Podržao je odluku da Berlinski proces bude nastavljen 2018. u Londonu jer je bilateralna saradnja Ujedinjenog Kraljevstva i BiH veoma važna, te dodao da ona doprinosi stabilnosti regiona. Također, bilo je riječi i o Biznis forumu BiH - Ujedinjeno Kraljevstvo koji će u septembru biti održan u Londonu, što će biti još jedna potvrda intenzivne saradnje BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministar Crnadak i ambasador Ferguson su razmijenili mišljenja i o toku reformi i evropskih integracija BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.