Brisel
0

Crnadak na skupu o holokaustu: Mržnja i netolerancija nažalost i danas postoje

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je danas u Briselu na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu pod nazivom “Nedovršena pravda: restitucija i sjećanje“.

Crnadak se obratio sudionicima na otvaranju konferencije i istaknuo da je holokaust najveća tragedija u povijesti čovječanstva i da nam je svima dužnost da se nikada ne prestanemo sjećati i poštovati žrtve ovog zločina bez presedana.

Dodao je da mržnja i netolerancija nažalost i danas postoje i da se samo obrazovanjem mladih generacija može uklonili sljepilo šovinizma i mržnje i spriječiti nove zločine protiv čovječnosti.

Šef bh. dilomatije je istaknuo da je svijet koji se temelji na načelima mira, jednakosti i solidarnosti moguć ali samo ako "svi zajedno radimo na promicanju humanističkih vrijednosti i prosvjećivanju u čemu UN sustav, Europska unija i različite međunarodne organizacije trebaju igrati važnu ulogu".

Dodao je da poštivanje žrtava holokausta također znači i prisjećanje na sve one koji su imali hrabrosti svrstati se na pravu stranu, spašavanjem svojih židovskih susjeda ponekad po cijenu vlastitog života.

Dosad su 42 osobe iz Bosne i Hercegovine primile priznanje države Izrael – Pravednik među narodima, za spašavanje Židova za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Nakon završetka konferencije, Crnadak će se danas sastati s predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.