Najviše do sada
22

Crna statistika u Velikoj Britaniji: U jednom danu od koronavirusa umrlo više od 900 osoba

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Velikoj Britaniji je za samo jedan dan potvrđeno 938 smrtnih slučajeva što je do sada najveći broj na dnevnom nivou u ovoj državi.

The Guardian piše da bi ovakvi podaci mogli približiti Veliku Britaniju crnim statistikama koje su zabilježene u Italiji i Španiji.

Uz novih 938 smrtnih slučajeva u ovoj državi je od posljedica koronavirusa preminulo ukupno 7.097 osoba.

Uprkos podacima o smrtnosti, Stephen Powis direktor Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) Velike Britanije je istakao da se polako smanjuje broj hospitalizovanih osoba u britanskim bolnicama.

Tokom 24 sata potvrđeno je 5.492 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 12.959. Time je ukupan broj zaraeženih u Velikoj Britaniji porastao na 60.773.

Powis je također naglasio da je do sada u ovoj državi testirano ukupno 232.708 osoba.

Jon Cohen profesor i infektolog na Medicinskom fakultetu u Velikoj Britaniji izrazio je zabrinutost da će zbog navedenih statistika stanovnici posustati.

"Veliko je razočarenje za sve nas kada se suočimo s ovakvim statistikama, pogotovo za građane kojima su naložene mjere koje trebaju poštovati. Zbog toga se plašim da će pomisliti da one ne vode ničemu i da neć uvažavati socijalno distanciranje, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da je pred nama praznčni vikend što je još jedan razlog da se ogluše na vladine savjete", pojasnio je profesor Cohen.