|

Crna Gora: Đukanoviću apsolutna većina

Crna Gora: Đukanoviću apsolutna većina
0
F
FENA
11.9.2006. u 12:18
0
komentara
0

dijeljenja
Crna Gora: Đukanoviću apsolutna većina
Koalicija za europsku Crnu Goru, premijera Mila Đukanovića, osvojila je na nedjeljnim parlamentarnim izborima, na temelju procjena nevladinih udruga, apsolutnu većinu ili 41 mandat u republičkoj skupštini.
Prema tim podacima, objavljenim u ponedjeljak, unutar oporbe došlo je do preraspodjele, pa će koalicija "Srpska lista" - Andrija Mandić imati 12 mandata, dok će "Pokret za promjene", Nebojše Medojevića, imati 11 zastupničkih mjesta, koliko i do jučer najjača oporbena stranka Socijalistička narodna partija (SNP), Predraga Bulatovića.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) je članica vladajuće koalicije, gdje ima već osigurano jedno zastupničko mjesto, a hoće li ih biti više ovisit će od njihova dogovora s Demokratskom partijom socijalista (DPS). To je po prvi put u povijesti crnogorskog višestranačja da jedna stranka koja zastupa interese Hrvata u Crnoj Gori dobije mjesto u parlamentu.

Liberalima i Bošnjačkoj stranci pripast će dva mandata, a po jedno zastupničko mjesto imat će albanske partije "Forca", Demokratska unija Albanaca, Demokratski savez Albanaca u Crnoj Gori i Albanska alternativa.

Čelnik DPS-a Milo Đukanović kazao je da apsolutna pobjeda koalicije Za europsku Crnu Goru predstavlja trijumf europske Crne Gore.

"Za ovo što smo uradili malo je reći pobjeda, ovo je trijumf europske politike u Crnoj Gori", kazao je on.

Đukanović je rekao da su ovi izbori pokazali da je Crna Gora politički stabilna i da je čvrsto na europskom putu. "Ovo je trijumf europske politike. Rekao bih očekivan, kada se ima u vidu blistava pobjeda na referendumu i sve što smo kao vlast uradili u prethodne četiri godine", naglasio je on.

Uz Đukanovića, jedan od najpopularnijih mladih političara u Crnoj Gori i čelnik "Pokreta za promjene" (PZP) Nebojša Medojević zadovoljan je uspjehom koji je ta stranka postigla na izborima, ali je ocijenio da Crna Gora ipak nije krenula putem Europe, demokracije, razvoja, prosperiteta i promjena, dodajući kako apsolutna vlast koalicije DPS-a ne predstavlja raskid s prošlošću.

On je rekao da je Pokret za promjene, koji je osnovan 15. srpnja ove godine, napravio fenomenalan politički uspjeh, nezabilježen u analima moderne politike i da će najvjerojatnije biti najjača oporbena stranka u Crnoj Gori. Medojevićev pokret optužuje vladajuću koaliciju za korupciju, loše vođenje procesa privatizacije, ekonomski kolaps, korupciju u gospodarstvu, sudstvu i policiji, a u svojoj kampanji kao ciljeve je isticao "poštenu privatizaciju", razvoj gospodarstva, samostalnost sudske vlasti, profesionalnu policiju. Također se zalaže za mnogo intenzivniju suradnju s Europom.

Novi saziv crnogorskog parlamenta najprije će se konstituirati kao ustavotvorna skupština, koja treba donijeti novi ustav neovisne Crne Gore, a potom prijeći u redovito zasjedanje.

Republička izborna komisija će službene podatke o izborima objaviti u utorak.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.